Црква Аустрије дели кривицу за трагичну историју

Цркве Аустрије сносе део кривице због припајања Аустрије национал-социјалистичком Рајху 13. марта 1938: „И Цркве Аустрије биле су обузете злодухом који је приправио пут национал-социјалистичком режиму. Неке Цркве не само што су величале „Аншлус“, већ су биле носиоци политике антисемитизма, уништења оних који нису вредни живота. Данас се са тиме суочавамо као срамном издајом Јеванђеља,“ наводи се у саопштењу Екуменског савета Цркава у Аустрији, објављеном у суботу.

„Неколико деценија након рата требало је да се Аустрија напокон дистанцира од своје улоге „жртве“ и прихвати чињеницу, да је поред жртава, у својим редовима имала и немало злочинаца – најгорих починилаца.“

Из ове горке спознаје  и враћања филма осамдесет година уназад, извлачи се истовремено и наук за данас. Ми као Цркве желимо да се заузмемо како би се „учинило све што је неопходно да би се човек заштитио од лажних пророка, а Аустрију креирати „као кућу са отвореним прозорима“ и „уточиштем за прогнанике“.

Управо у време глобализације - у којој читав свет постаје једно село, у коме настаје тако пуно проблема, а све мање једноставних решења - задатак је Цркве да у овом историјском тренутку озбиљно размотри своју универзалну мисију и заузме се за социјалну уравнотеженост. То укључује пажљиво удовољавање бригама и невољама људи у нашој земљи. Желимо да живимо у земљи у којој се гарантује социјални мир и омогућује да људи осете безбедност и прилику да живе пуноћом живота“, закључује се у саопштењу.

Овог 11. марта осамдесети пут је обележен дан када је аустријски канцелар Курт Шушник након национал-социјалистичког ултиматума из Берлина одлучио да абдицира; дан после тога Немачка је умарширала у Аустрију, и 13. марта 1938. спроведен је «Аншлус» (припајање).

                                                                           Превод и обрада са немачког језика,
                                                                       јереј Никола Баловић, парох у Фелдкирху