Црква где су се причестили косовски јунаци

Село Самодрежа се налази на око пет клометара од Вучитрна, а добило је назив по истоименитој цркви посвећеној Усековању главе Светог Јована Крститеља.

У самом селу до пре нешто више од једну деценију живело је двадесетак српских породица које су нажалост морале да напусте своје домове. У Самодрежи се по предању причестила војска на челу са Светим Кнезом Лазаром пред бој на Косову, а након боја погинули јунаци су сахрањени у костурници ове цркве заједно са витезом Милошем Обилићем. Кроз своју дугу историју црква је више пута скрнављена, рушена и обнављана (1932. године). Пречишћених форми и јасних линија, изведена је од белих мермерних тесаника, према заједничком пројекту архитеката Петра Поповића и Александра Дерока.

Приликом изградње сеоске школе, крајем седме деценије XX века, локални Албанци су костурнице користили за гашење креча, а сама црква се 1981. године нашла на удару албанских екстремиста, који су је оскрнавили и оштетили њене фреске. Крајем јуна 1999. године црква је демолирана и запаљена изнутра од стране албанских екстремиста, тако да је данас кров ове цркве уништен, над олтарском апсидом је пробијена велика рупа, прозори и врата су поломљени, звоник и зид око цркве порушени, а унутрашњост је претворена у јавну депонију и тоалет за људе и стоку.

Свестан значаја овог светишта и ове цркве Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије посетио је, 26. фебруара ове године, Самодрежу у нади на што скорије обнављање овог храма које је истинско духовно богатство нашег народа.      

Извор: Епархија рашко-призренска

Црква где су се причестили косовски јунаци
Црква где су се причестили косовски јунаци
Црква где су се причестили косовски јунаци
Црква где су се причестили косовски јунаци