Црква на граници

Црква на граници
Црква на граници
Црква на граници
Црква на граници

Цркву Свете Тројице, једну од највећих на југу Србије, близу Босилеграда, на граници с Бугарском, на смену чува једанаесторо преосталих житеља Извора.

Одељење за историју уметности Филозофског факултета у Београду ове године почело је детаљно истраживање црквене уметности на југу Србије.

Све верске грађевине биће пописане и о њима објављена монографија. Међу њима ће се наћи црква Свете Тројице близу Босилеграда, на самој граници са Бугарском.

Нема дана да Нада и Асан, и поред обавеза на имању не обиђу цркву у центру села. Они су данас најмлађи житељи Извора, некадашњег општинског места.

Нада Величков је улогу домћице пре десет година преузела од најстарије комшинице.

Предање каже да су Цркву Свете Тројице, уз одобрење ћустендилског паше, подигли мештани 1834. године. Додуше, пашино одобрење је било јасно условљено: основа православне грађевине коју подижу не сме премашити површину коју захвата кожа највећег вола у селу.

Сналажљиви мештани су кожу исекли на каишеве и саградили богомољу површине 700 квадрата.

Црква је последњи пут обновљена пре петнаестак година.

Паулина Стојанова, 82-годишња мештанка Извора још памти крштења и последња венчања бугарских и српских парова.

Туристи из Србије и Бугарске који обиђу цркву у Извору верују да ће имати среће у животу ако дуплим окретом, у смеру казаљке на сату, окључају врата цркве.

Највећа жеља једанаесторо преосталих житеља Извора је да врата цркве буду стално отворена и да се кадица за крштења, једнога дана поново користи.

Извор: РТС