Црква Светог Гроба поново отворена

Црква Светог Гроба, најсветије место целог хришћанства, поново је отворена овог јутра након тродневног затварања у знак протеста против плана градских власти да почну прикупљање пореза на имовину Цркве. Проблеми су решени, бар за сада, након што се премијер Израела Бенјамин Натанјаху умешао и зауставио мере које су наљутиле Православну Цркву и неколико хришћанских конфесија које су заступљене у Светој земљи, јавља Јерусалим пост.

У саопштењу за штампу објављеном јуче каже се:

„Ми, предстојатељи Цркава које руководе хришћанским Светим местима у Јерусалиму – Грчка Православна Патријаршија, Кустодија Свете земље и Јерменска Патријаршија – захваљују Господу на саопштењу које је раније данас издао премијер Натанјаху и захваљујујемо свима онима који су радили без прекида да очувају хришћанско присуство у Јерусалиму и да бране Статус Кво.

...

Након ових недавних дешавања ми овде изјављујемо да ће Црква Светог Гроба, које је место распећа Нашег Господа и такође Његовог Васкрсења, бити отворена поново за поклонике сутра, 28. фебруара 2018. године у 4.00 ујутро...“

Црква је била званично затворена у недељу у 12.00 сати када је патријарх јерусалимски Теофило III прочитао саопштење у име Православне Цркве, Јерменске Цркве  и Римокатоличке  Цркве које заједнички деле коришћење Цркве Светог Гроба. Како Црква чува и светиње Голготу где је Христос распет и Његов Свети гроб где је васкрсао из мртвих у недељу, разне хришћанске конфесије желе да тамо богослуже.

У објави договора, канцеларија Натанјахуа је објавила саопштење: „Израел је поносан што је једина земља на Блиском истоку где хришћани и верници свих вера имају пуну слободу вероисповести и богослужења. Израел је дом напредне хришћанске заједнице и радо прима све хришћанске пријатеље из целог света.”

Извор: Православие.ру (са енглеског – Информативна служба СПЦ)