Црква Светог Владимира у Петрограду отворена после реновирања

Петроград, 28.12.2015. - Једна од највећих и најпознатијих цркава у Петрограду, саборна црква св. Владимира, отворена је поново после обнове, што је прва велика обнова након њене изградње пре 225 година.

Јуче у недељу је у овој цркви одслужена архијерејска Литургија, којом је у Петроградској епархији окончана прослава 1000-годишњице од престављења светог кнеза кијевског Владимира.

 „Није било освежења живописа у саборној цркви од времена њеног освећења и ова обнова је предузета први пут,“ рекао је службеник Петроградске епархије. „Ово је једна од ретких цркава у овоме граду која никад није била затварана, премда су била четири покушаја тридесетих година прошлог века с тим циљем.“

Рестаурација, која је проведена само из градског буџета, трајала је читаву годину дана, а да при том ниједно  богослужење није било изостављено. Пет месеци радило се на рестаурацији крстова, што је захтевало посебне уметничке радове. Највеће звоно у звонику је тешко 400 кг, а укупна тежина других звона износи 300 кг.

Крајем рестаураторских радова уведен је нови систем осветљења, па ће као једна од највећих петроградских архитектонских грађевина доминирати тим делом града, и моћи ће се видети с многих места у граду.

Саборни храм св. Владимира пројектовао је италијански архитекта Антонио Риналди, дворски архитекта Катарине Велике, и освећена је 1789. г. Имала статус главне цркве витезова реда св. Владимира, што је било највише одликовање у Руском царству пре 1917. године.

За време Совјета делом је коришћена за одлагање икона и других православних светиња из оних цркава које се совјетске властги затвориле.

Посебно је постала значајна као средиште верског и духовног живота за време немачке опсаде која је трајала 900 дана од 1941. до 1944.г. Њени свештеници су учествовали у ваздушној одбрани Лељинграда.

Извор: Православие.ру (превео Р.Ракић)