Црква у Бранковини прославила свог патрона Светог Архангела Гаврила

Црква у Бранковини прославила свог патрона Светог Архангела Гаврила
Црква у Бранковини прославила свог патрона Светог Архангела Гаврила
Црква у Бранковини прославила свог патрона Светог Архангела Гаврила
Црква у Бранковини прославила свог патрона Светог Архангела Гаврила

Усавршимо своју вољу и наликујмо ангелима

- Бог нас је створио да не грешимо, али и да грешити можемо. Дао нам је слободну вољу, али и разум да њоме овладамо - усавршавамо се и молимо за благодат Божју, која нас може учинити сличне ангелима и светитељима. Свети Архангели Гаврило и Михаило, као и Серафим Саровски, Сергије Радоњешки, Николај Лелићки, Јустин Ћелијски и бројни наши заступници пред престолом Божјим подвигом су своју вољу подредили вољи Божјој. Потрудимо се да будемо налик њима - порука је празничне беседе Епископа ваљевског Г. Милутина у бранковачком Храму Светог Архангела Гаврила, који већ 185 година сабира на богослужењима верни народ завичаја Ненадовића, једне од најзначајних породица у новијој српској историји.

Пред красотом бранковачких крајолика, раскошно колоритна платна романтичарских мајстора тек приметна су. Славу благородног ваљевског села пронели су храбри и учени Ненадовићи - Прота Матеја, кнез Алекса, попечитељ Јаков, књижевник Љуба... Неисцрпно надахнуће Бранковина је била најдрагоценијем перу српске лирике Десанки Максимовић. Данас, она је сведочанство векова и источник богоугодног прегалаштва долазећих дана. Верни су Бранковчани предачком завету. Верни и у радости сабрани да молитве свом патрону узнесу у безмало два столећа старом храму. Лета Господњег 2014., литургијско сабрање у част Светог Архангела Гаврила предводио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин.

„Где су двоје и троје сабрани у моје име, онде сам и ја присутан“, речи су Господа Христа. Заиста, Он је увек са људима који живе у Цркви, како је Ава Јустин говорио, „најчудеснијој тајни на земљи“. Макар их и мало на броју било.

- Данас смо се сабрали у овој светој цркви, у којој су се сабирали наши преци, људи који су устајали да одбране веру светосавску. Бранили су храбро своје, не дирајући туђе како чине кукавице. Прослављамо Светог Архангела Гаврила, благовесника који је био са Мојсијем у часу гледања купине која гори, а не сагорева. Купине, праслике Мајке Божје... Свети Архангел Гаврило благовестио је Захарију и Јелисавети да ће у дубокој старости добити сина - Светог Јована Претечу. Најлепши његов благослов збио се када је сишао у Назарет и рекао Пресветој Богородици да ће, осењена силом Духа Светога, родити Спаситеља који ће васкрсењем победити смрт. Гаврило је, уз војводу небеске војске - Светог Архангела Михаила, један од најмоћнијих ангела Божјих. Узносимо им молитве и угледајмо се на њих - поручио је Владика Милутин у празничној беседи верном народу Бранковине.

По завршетку Литургије, начињен је литијски опход, пререзан славски колач и освећено жито и вино. Овогодишњи домаћин славе био је домаћин из Близоња Драган Вићентијевић, док је благослов свечара за наредну годину припао Сретену Аврамовићу из Котешице. На дан храмовне славе, на месту вечног починка великана које је Бранковина подарила српском роду, Црквени одбор бранковачки пожелео је да дарује заслужне за напредак овог знаменитог места. Владика Милутин услишио је њихову молбу и Архипастирским граматама „за труд, помоћ и на делу исказану љубав према Епархији ваљевској и Српској Православној Цркви“ даривао Станију Васиљевић, дугогодишњег кустоса Музејског комплекса и добротворе Милована Драгојловића и Мирка и Даницу Ивковић.

За трпезом љубави, у маниру пословично срдачног домаћина, парох бранковачки протојереј-ставрофор Душан Патијаревић заблагодарио је Владики Милутину, представницима Војске Србије и Народног музеја потпуковнику Александру Васиљевићу и др Владимиру Кривошејеву, епархијском правном заступнику Бориславу Билалију, свештенству и свештеномонаштву Ваљевске епархије, појцима и свима другима који су дошли да поделе свечарску радост верног народа Бранковине.

Извор: Епархија ваљевска