Црква у Шкаљарима опет на удару вандала

Засад непознати починилац или више њих, у ноћи између сриједе и четвртка, покушао је да провали у цркву Покрова пресвете Богородице, која се налази на градском гробљу у которском насељу Шкаљари. Провалник је том приликом демолирао оригинална у дуборезу рађена врата вјерског објекта који потиче из 1856. године. Од почетка године ово је трећи пут да се црква нашла на мети вандала, с тим што је провалник 17. фебруара успио да провали и из ње однесе десетак еура, а врата, израђена од увозног дрвета ариша, значајно је оштетио.

Исти сценарио десио се и прексиноћ када је провалник, под окриљем мрака, највјероватније пајсером покушао да одвали врата, али га је у том науму спријечила специјална брава са жељезном шином коју је црквена управа поставила након фебруарског обијања. Ипак, од устаљене праксе да након сваке провале одваљене дјелове врата уредно поређа и прислони на зид цркве, ни овога пута није одустао.

- Ово је шокантно и надамо се да ће полиција коначно пронаћи починиоца, иначе у противном мораћемо да поставимо метална врата и да видим тај Завод који ће ми забранити да их ставим поручује архијерејски намјесник Митрополије црногорско-приморске за Боку протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, који је случај пријавио которском Одјељењу безбједности, чији су службеници одмах обавили увиђај.

Он је подсјетио да је црква 2013. године трипут обијена, али да починиоци досад нијесу идентификовани, иако су сви случајеви пријављени полицији.

- Након последњег обијања у фебруару, када су врата била потпуно уништена, репарисала их је посебна екипа добрих столара из Херцег Новог, тако да су, задражала вањски, оригиналан дио. Направљена су потпуно нова леђа врата од најквалитетније боровине и уграђена је специјална брава са шином. Њихова репарација урађена је за умањену цијену, али сада када будем испоставио рачун то ће бити реална цијена која је преко 3.500 еура, будући да је то врста посла ручни рад, јер су то врата која потичу из 1856. године, дакле споменик културе изјавио је Кривокапић за „Дан” додајући да је поводом четвртог дана Васкрса у цркви у сриједу служио литургију, након чега је закључана.

Да је црквена порта уништена обавијестила га је сестра која је обилазила мајчин гроб.

Сестра ме је звала телефоном и саопштила да на цркви недостаје пола врата. Нијесам могао да вјерујем. Овога пута провалник није успио да уђе, али се без сумње ради о истом лицу који је проваљивао и раније. На такав закључак наводи то што је увијек коришћен исти стил провале; механичким путем. За овај посао треба снага јер је једном чак и језичак од кованог жељеза, дебео осам милиметара, био заврнут као да је од папира. Не би ме изненадило ако ноћас дође са моторком да одсјече то преостало парче врата. Иначе, положај цркве је специфичан, налази се у сред гробља и у близини магистрале, а погодује и то што су због саобраћаја велики шумови, а он је искористио и кишну ноћ, па се звукови не чују до улице каже которски парох, најављујући да ће објекат ускоро бити покривен видео надзором, а биће и уграђена сијалица са фото ћелијом.

Ово постаје бесмислено. Мотив је материјалне природе, јер је приликом сваког обијања нестајао новац, додуше безначајна сума, који више одавно не држимо у цркви, а једном и неколико боца уље које се користи за кандила каже Кривокапић.

Сличан проблем и на гробљу у Доброти

Прије неколико година са цркве су морали бити уклоњени конопи звона, јер су грађани који станују у околини гробља, парохију упозоравали да се током ноћи чује звоњава, али и да се код цркве окупљају лица сумњивог изгледа. На мети вандала својевремено је била и општа костурница која се налази у склопу гробља из које су украдене лобање, а СПЦ са сличним проблемом суочава и на гробљу Врбице у насељу Доброта, гдје неко највјероватније шрафцигером често обија врата цркве Светог Василија Острошког.

Дан

Извор: Митрополија црногорско-приморска