Цркве позивају на молитву за жртве земљотреса

Цркве и заједнице под црквеним покровитељством позивају на молитву за жртве катастрофалног земљотреса у Италији. Земљотрес јачине од 6,2 степена Рихтерове скале је у цик зоре 24.августа погодио централну Италију. Медији јављају да је више од 240 људи изгубило животе. Хиљаде су остаи без крова. Посебно су погођена места Аматриче, Арквата и Норчиа које се налазе око 150 километара од Рима.

Папа Фрања је саопштио да се моли за све жртве и њихове породице. Католичка бискупска конференција Италије је ставила један милион евра као прву помоћ на располагање. Уједно је наговестила да ће организовати сакупљање посебног националног прилога за жртве земљотреса. Он ће бити сакупљан 18. септембра у читавој Италији. Такође је и италијанска Евангелистичка алијанса позвала на молитву за пострадале у земљотресу и наговестила солидарност и материјално учешће у помоћи у овој катастрофи. Између осталог биће ортворен посебан број рачуна за прилоге. Председавајући Савеза евангелистичких црква у Италији, пастор Лука Негро је апеловао на хришћане у целокупној Европи да се покажу материјално солидарним са жртвама погођеног региона.

Црквена управа протестантских слободних цркава у Италији је саопштила да је у контакту са префектуром и другим хуманитарним организацијама у контакту. Координатор хуманитарне помоћи Данијеле Бенини је саопштио да се неоштећена црквена зграда ставља за смештај на привермено располагање. Осим тога они су спремни да се старају о деци и сениорима. Бенини је позвао чланове црквене заједнице на доборвољно давање крви. Такође и немачкојезичка евангелистичко-лутеранска хришћанска заједница у Риму жели да помогне жртвама катастрофом погођеног региона у коме више камен на камену не стоји. Слике на социјалним мрежама документују страшне рушевине. У месту Аматриче су најмање један манастир и једна црква тешко погођени.

припремио протођакон Зоран Андрић