Цркве узор Европи

Интернационални конгрес хришћана у Минхену

Европу сјединити – то је по нахођењу Хајнриха Бедфорда-Штрома - обавеза Цркава. Баварски помесни бискуп и председавајући Савета Евангелистичке цркве у Немакој вели да Европа није само привредна заједница, већ унија у чијем средишту стоји људско достојанство. Криза избеглица и Brexit-одлука показује да се Европа поларизује и многих се људе више не тиче. Европа се мора одлучно променити, њој је потребан нови духовни импулс. Цркве морају у том процесу помоћи, пледирао је Бедфор-Штром на почетку европског конгреса хришћана ”Заједно за Европу” - Together for Europe – Miteinander für Europa - Ensemble pour l’Europe.

Од четвртка 30. јуна, око 1700 чланова 300 духовних заједница и покрета екуменске оријентације из целокупне Европе разматра ову тему у Минхену. Реч је о иницијативи која постоји већ 15 година. На овом четвртом сусрету су присутне проминентне личности: предстојатељи дикастерија – Папског савета за јединство хришћана кардинал Курт Кох, предстојатељ Папског савета за правду и мир кардинал Питер Турксон, генрални секретар Светског савета цркава Олав Фиксе Твејт, као и дијецезални бискупи. 

Врхунац ће представљати молитвени скуп у суботу 2. јула на коме ће бити приказане видео поруке папе Фрање и цариградског патријарха Вартоломеја.

Идејни иницијатор и spiritus rector овог покрета је била Chiara Lubich, оснивач покрета фоколара. У томе јој је помагао Andrea Riccard, оснивач заједнице Светог Еђидија.

Овај синаксис није се састао под мотом ”самоогледања конфесија” или зарад прослављања Мартина Лутера и Реформације, чији јубилеј предстоји управо у 2017.г., већ да би се заједно прослављао Христос који стоји у нашем центру, истакао је Бедфорд-Штром у свом поздравном слову.

Протођакон ЗА