Цркве већају о будућности хришћанских школа у Израелу

Финансијска криза прети црквеним приватним школама - 47 школа са 330.000 ученика и 3.000 наставника

Директори школа хришћанских Цркава у Израелу окупили су се на саветовање 20. aвгуста 2016. године у Назарету. Није у питању само финансијска криза која прети црквенима приватним школама, а има их 47 школа  са 330.000 ученика и 3.000 наставника, него се имају у виду и други проблеми. С једне стране, државна помоћ овим школама у поређењу с претходних шест година умањена је ове године за 45 процената. А с друге стране, помоћ Министарства просвете у висини од 11,4 милион евра обећана после штрајка школа  у јесен 2015. г. ни до сада није исплаћена.

Да ли ће и сада доћи до штрајка, није извесно. У школама којима руководе римокатолици, православни и англикани образују се хришћанска, муслиманска, друидска, али и јеврејска деца. Према статистици објављеној пред сам почетак наставе, приватне школе су стекле висок углед. Рецимо, школа „Тера Санта“ у Назарету иде у највише категорије израелског образовног система, док неких шест-седам њих – у Назарету или у Хаифи – спада међу надпросечне. Од 277 школа обрађених статистиком, хришћанске школе су заузеле три процента, мада је проценат хришћана у овој земљи тек 1,5.

За време штрајка школа пре годину дана  државне власти су саветовале хришћанским приватним школама да се интегришу у израелски просветни систем. Ове школе су то одбиле са образложењем да при томе могу изгубити свој профил.

У једном свом прилогу на веб страници Латински (римокатолички) патријархат је истакао неравноправност хришћанских и јеврејских приватних школа,а и то  да Министарство просвете даје пуну подршку ортодоксним израелским приватним школама, а које при том нису изгубиле аутономију.

Извор: Катпрес (превод с немачког Информативнa службa СПЦ)