Црквена народна кухиња на Цетињу

-У овим тeшким данима, преко народне кухиње, досад је подијељено око 70 пакета прехрамбених намирница и хигијенских средстава, каже Младен Божовић. У народној кухињи “Мати Јелисавета” коју је пре осам година на Цетињу отворила Митрополија црногорско-приморска, и сада док траје пандемија вируса корона уобичајено се дели храна свима којима је потребна.

Према речима управника Младена Божовића, капацитет кухиње је 150 оброка па је толики и број оних који ту свакодневно добију ручак. У ово време има људи који траже једнократне помоћи, а у питању су углавном стари људи и породице које тешко живе.

-Они нијесу корисници народне кухиње али су се обратили за помоћ и наша Митрополија је свима изашла у сусрет па је тако у овим тешким данима, преко народне кухиње, досад подијељено око 70 пакета прехрамбених намирница и хигијенских средстава, каже Божовић за “Дан”.

Он је подсетио да кухиња функционише на принципу шалтера где корисници сваког дана осим недељом преузимају кувано јело уз које добијају и хлеб, а како је објаснио, њихова једина обавеза је да посуде у којима се пакује храна донесу следећег дана.

-У народној кухињи поштују се црквена правила па, како је у току Васкршњи пост, припремају се посна јела као што су пасуљ, боранија, грашак, а сваког уторка и суботе имамо рибу. Захваљујући донацијама, наши корисници уз свакодневни топли оброк током године често добијају додатне прехрамбене производе, а повремено и половну одјећу, обућу и хигијенске пакете. Такође, и за овај Васкрс као и свих претходних година у организацији наше Митрополије припремимо поклон пакете који садрже брашно, уље, месо, слаткише за дјецу и друге прехрамбене артикле. Те пакете подијелимо не само нашим корисницима већ свим породицама за које знамо да тешко живе или су тренутно без средстава за живот, истиче Божовић и подсјећа да поред њега у кухињи раде још три жене, главна куварица Снежана Рогановић, помоћна радница Љиља Мартиновић, и Зорица Божовић која је задужена да старим, немоћним и болесним корисницима кухиње који не могу да дођу, а којих има између 40 и 50, однесе кућама топли оброк.

Када је реч о донаторима, Божовић је посебно издвојио породицу Гленџо из Немачке која је, како је рекао, велики добротвор цетињске народне кухиње. -Породица Гленџо нам помаже тако што већ скоро три године сваког мјесеца уплаћује 2.500 еура дисконту “Лаковић” гдје ми за тај износ купујемо робу за потребе наше кухиње. Ових дана од породице Гленџо добили смо и једну додатну велику једнократну помоћ од 5.000 еура како бисмо ако, не дај Боже, дође до неких тежих околности, могли да обезбиједнимо пакете намирница за кориснике народне кухиње, каже Божовић додавши да међу донаторима народне кухиње има и невладиних организација које су желеле да остану анонимне.

Митрополија црногорско-приморска у последње три године на годишњем нивоу за социјална давања издвоји од 500.000 до 700.000 еура казао је за Радио Светигору и званичну интернет страницу “Не дамо светиње” протојереј Бранко Вујачић, предсједник Управног одбора Добротворног фонда Митрополије црногорско-приморске “Човјекољубље”.

-У оквиру Добротворног фонда “Човјекољубље” функционишу четири народне кухиње, двије у Митрополији (Подгорици и Цетињу) и двије у Епархији будимљанско-никшићкој (Беранама и Бијелом Пољу) у којима је у току 2019. године подијељено 205.000 оброка”, рекао је Вујачић истакавши да међу бројним хуманитарним активностима овог удружења, отварање народних кухиња највише даје плода. Он се захвалио свим добротворима који на различите начине помажу њихов рад и позвао све људе добре воље да у складу са могућностима дају свој допринос и помогну онима којима је помоћ потребна.

Извор: Митрополија црногорско-приморска