Црквена слава парохије у Линцу

Црквена слава парохије у Линцу
Црквена слава парохије у Линцу
Црквена слава парохије у Линцу
Црквена слава парохије у Линцу

Прослава престоног празника – храмовне славе Светог Василија Острошког Чудотворца на парохији Линц, почела је већ у суботу поподне, 16. маја 2015. године, када је протојереј-ставрофор Љубисав Аџић из Ваљева служио Акатист Светом оцу Василију.

У недељу 17. маја, Свету Литургију су по благослову Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског господина Андреја служили настојатељ храма Христовог Васкрсења у Бечу прота Драго Вујић и прота Љубисав Аџић из Ваљева. Богослужење је улепшао црквени хор који води протиница Гроздана Мићић.

У својој  проповеди, отац Драго Вујић је поздравио народ васкршњим поздравом Христос Васкресе и рекао да се ми који смо у Христа крштени, клањамо Васкрсењу Његовом и видећи истиниту Светлост говоримо Велики си Господе и чудесна су дела Твоја и Диван је Бог у светима својим!

Тако и наш Свети отац, Василије Острошки Чудотворац показао да ништа нема без Господа Христа. Он је на коленима клечао и плакао не само због својих грехова, већ због грехова свог народа. Када су га гонили није се вређао, него се тешио речима Господњим: Блажени изгнани правде ради и Радујте се и веселите се и тако на најбољи начин показао како се моћ Божија огледа управо у нашим немоћима.

У резању славског колача и певању славских тропара учествовала је цела црква, након чега је прота Драган све позвао на славски ручак. Он је још свима пожелео срећан и благословен данашњи дан и захвалио се оцу Драги Вујићу из Беча и домаћинима данашње славе, Миши и Сањи Милановић са децом. Домаћини славе за 2016. годину су Васо и Мирјана Стојнић.

У порти храма домаћини су приредили славски ручак за све парохијане , а за госте је ручак био у парохијском дому. На ручку су били присутни генерални конзул РС из Салзбурга Њ. Е. г. Владимир Новаковић и конзул Њ. Е. гђа Оливера Старчевић, архитекта Драган Бобић из Београда, представници српских удружења и гости из Беча, Салзбурга и Базела.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска