Црквена слава у Санкт Галену

Црквена слава у Санкт Галену
Црквена слава у Санкт Галену
Црквена слава у Санкт Галену
Црквена слава у Санкт Галену

Прослава црквене славе у парохији Светог Симона Монаха у Санкт Галену отпочела је светом Литургијом у 7. октобра 2017. године.

У поподневним часовима верници су се окупили испред Црквеног центра, где су са радошћу дочекали свог архипастира - Његово Преосвештенство Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја. Епископ је потом одржао радну седницу са делегацијом из Кнежевине Лихтенштајн, коју су чинили грчки парох Игнатије Пападелис и господа Кирил Дејша, Боја Лазић и Димитрије Триадафилис. Седници је присуствовао и парох санктгаленски Бране Сарић, чијој парохији припада и Лихтенштајн.

Говорило се о досадашњем мисионарском раду и плановима за унапређење црквеног живота у Лихтенштајну. По завршетку седнице, отац Бране Сарић одслужио је вечерње богослужење, уз саслуживање ђакона Ивана Толића, а певницу је предводио епископ Андреј. Након службе, Владика је одржао предавање током кога је поучио верне о Господњим празницима.

У недељу, 8. октобра 2017. године, епископ Андреј је началствовао светом Литургијом, а саслуживали су архијерејски намесник за Швајцарску протојереј-ставрофор Станко Марковић, надлежни парох Бране Сарић и ђакон Иван Толић. На Литургији је одговарао парохијски хор под диригентском палицом гђе Јасмине Голник. Служби су присуствовали амбасадор БиХ г. Анђелко Граховац, као и конзул Републике Србије г. Зоран Јеремић са супругом.

После заамвоне молитве, освећен је славски колач који је припремила породица г. Дејана Костића.  Част да буду свечари за наредну годину припала је породици г. Далибора Китића.

Након службе, славље је настављено на богатој гозби љубави током које је председнику Црквене општине г. Ники Шикману уручена рукописана икона Светог Симона Монаха у знак захвалности за уложени труд током изградње Црквеног центра у Санкт Галену.

У понедељак, 9. октобра 2017. године, епископ Андреј са свештеницима Станком Марковићем и Браном Сарићем посетио је Бискупа санктгаленског г. Маркуса Бихела, као и представнике кантоналних власти г. Клетиа и г. Скруција. Током посете разговарало се о кантоналном признању Православне Цркве у кантону Санкт Гален.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска