Црквена слава у Саратоги

Црквена слава у Саратоги
Црквена слава у Саратоги
Црквена слава у Саратоги
Црквена слава у Саратоги

Свети Максим Исповедник (+662) је рекао да се ниједна служба (Црквена) не може свршити без Сабрања (Евхаристије), али ни само Сабрање не дејствује савршено без Причешћа”. Са овом свешћу, православни народ вековима долази на свету Литургију. Уз Божју помоћ, и ове године су парохијани Светог архангела Михаила из Саратоге прославили своју парохијску славу, свечано и како доликује, а предвођени Епископом западноамеричким Максимом и свештенством из Залива Сан Франциска.

Славље је почело већ у петак презентацијом вредне књиге др Кринке Видаковић Петров у клубу Тесла коју су врло стручно представили владика Максим и гђа Милина Јовановић Гајић, преводилац књиге на енглески.

Сутрадан, у суботу, владика Максим је посетио нови Епархијски Центар за Северну Калифорнију при храму Светог Ђорђа у Окланду, као и цркву Свете Тројице у Мораги.

Сутрадан, у недељу, освануо је прелеп сунчан и за ово доба године топао дан. Јутрење је почело у 9 часова, а у наставку је служена света архијерејска Литургија која је била изузетно добро посећена од верног народа а посебно дечице. Одмах после прочитаног светог Јеванђеља, Владика се бираним речима и поукама обратио верном народу, тумачећи јеванђелску перикопу о исцељењу крвоточиве жене и васкрсењу Јаирове кћери.

Присуство великог броја деце давало је посебно лепу слику целог догађаја. Сва деца и приличан број одраслих приступио је светом Причешћу, а на крају Владика је преломио славски колач и благословио славско жито. Пред излазак из храма, Владика је благословио иконице које су припремила деца ученици веронауке.

Владика је посебно био одушевљен дечјим уметничким радовима на изложби која је уприличена у просторијама клуба Тесла, па је једну од тих слика и лично откупио учествујући у аукцији дечјих радова. Наравно, сва средства на тај начин зарађена иду у фонд за довршетак храма.

Црквена дворана била је испуњена верним народом. Организован је славски ручак и програм. Госте је поздравио и свима захвалио потпредседник г. Вељко Давидовић. Као што је то уобичајено на слави су прикупљени значајни прилози за довршетак цркве. Чланице Кола српских сестара увек су на челу свих по дарежљивости, али је ове године највећи дародавац био увек издашни г. Драган Мацура.

У програму су поново наступила деца Црквене школе као и група Искра, стручно вођена од стране Гордане Михајловић.

Извор: Епархија западноамеричка

Црквена слава у Саратоги
Црквена слава у Саратоги
Црквена слава у Саратоги
Црквена слава у Саратоги