Црквено-државна делегација посетила Сирију

Црквено-државна делегација посетила Сирију
Црквено-државна делегација посетила Сирију
Црквено-државна делегација посетила Сирију
Црквено-државна делегација посетила Сирију

Делегација руских парламентараца, чланова међустраначке групе за одбрану хришћанских вредности, боравила је у посети Сирији од 9. до 12. априла 2016. године. У њој су били С. Гаврилов (Државна Дума), А. Јушченко (Савет Федерације и Државне Думе), Д. Саблин (Савет Федерације),и гђа Н. Кускова и гђа Ј. Аверкова, чланови Одбора за солидарност са народима Сирије и Ирака. По благослову Митрополита Илариона, шефа Одељења Московске Патријаршије за спољне црквене односе (ОСЦО), делегацији су се придружили и игуман Арсеније (Соколов), представник Патријарха московског и све Русије при Патријаршији Антиохије и свег Истока, и јеромонах Стефан (Игумнов), секретар ОСЦО за међухришћанске односе.

Посета делегације почела је молитвом током Божанске Литургије 10. априла у цркви Св. Игњатија Богоносца у Подворју Московске Патријаршије у Дамаску, којој је началствовао игуман Арсеније. Међу верницима су били представници руске заједнице у Дамаску. Служба је служена у цркви први пут после дугог прекида.

Касније тога дана делегација се сусрела са председником Сиријског парламента М.Ј. Ал-Лахамом и сиријски премијер В. Ал-Халкијем.  Била је конструктивна размена мишљења поводом тренутне ситуације у Сирији и плановима за решавање сиријске кризе. У светлу предстојећих парламентарних избора који се одржавају 13. априла, они су дискутовали о различитим аспектима развоја парламентаризма у земљи. Лидери сиријске државе дали су велики значај миротворачком раду Руске Православне Цркве. Обраћајући се г. В. Ал-Халкију, о. Арсеније је приметио да је Сирија библијска земља једнако драга свима оним који себе сматрају потомцима Аврама. Још давно, у 9. веку пре Христа, Бог је послао Пророка Илију да постави Азалију за цара Сирије, док у 1. веку по Хр. Свети ап. Павле, Апостол незнабожаца, примио је свето крштење у Дамаску.

 

11. априла делегација је посетила Малулу, стари хришћански град крај Дамаска. Они су били шокирани ужасном сликом рушевина на које су терористи свели света места и храмове Малуле. Отац Арсеније је узнео молитву у православном манастиру Првомученице Текле. Делегација се молила за брзи препород старог манастира.

Делегацију је 12. априла примио председник Сирије Башар Ал Асад, који је посебно истакао да је будућност Блиског истока и Сирије као њеног дела незамислив без хришћанског присуства. Он је додао да значајна миротворачка и хуманитарна улога Руске Православне Цркве игра велику улогу у решавању блискоисточне кризе и давању подршке сиријским хришћанима и пружању хуманитарне помоћи целом сиријском народу.

Обраћајућу се председнику Асаду, отац Стефан се присетио да је од почетка кризе Руска Црква, а посебно Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил, подигла свој глас у знак подршке хришћанима и целом напаћеном сиријском народу и доприносила хуманитарним пројектима чији је циљ био да олакшају њихову патњу. Говорећи о будућем препороду Сирије, он је истакао да је важно имати на уму да обнова уништених храмова у Сирији, цркава, манастира и џамија, треба да буде кључни елемент у овом подухвату, пошто су то традиционални центри не само верског, већ т и друштвеног живота сиријског народа.

Делегација је 11. априла посетила Антиохијску Патријаршију у Дамаску, где их је примио Епископ Сеидне Лука, викар Његовог Блаженства Патријарха антиохијског и свег Истока. Гости су посетили Саборну цркву Успења Пресвете Богородице у коме су о. Арсније и Стефан, после вечерњег, одржали опело за архимандрита Петра (Афанасијева), оца настојатеља манастира Светог Мандилиона у Москви, који се упокојио тога дана. Делегација је такође посетила јерменску епархију у Дамаску и сусрела се са Великим муфтијом Сирије Ахмадом Бадр ал-Дин Хасуном.

Један од циљева посете био је да се преда хуманитарна помоћ онима који су погођени ратом у Сирији. Овог пута  подељена је између Православне Цркве Антиохије, Сиријске Православне Цркве и Сиријског муфтијата. Један део помоћи који је предат Сиријској Православној Патријаршији, намењен је народу Ел-Карјатаину, који је неколико дана раније био ослобођен од терориста.

Током свога боравка у Сирији делегација је посетила камп за расељена лица у аш-Шаму, предграђу Дамаска, и интернат за децу чији су родитељи убијени бранећи своју отаџбину од терориста.

Извор: Московска Патријаршија (превод – Информативна служба СПЦ)

Црквено-државна делегација посетила Сирију
Црквено-државна делегација посетила Сирију
Црквено-државна делегација посетила Сирију
Црквено-државна делегација посетила Сирију