Црквено-омладински семинар 2008 Манастир Свети Сава – Нови Каленић

Ако је судећи по догађају од прошле недеље, Српска православна заједница Аустралије и Новог Зеланда има пред собом светлу будућност. Повод за оптимизам је Први црквено-омладински семинар који је одржан између 26. и 28. децембра у месту Хол, недалеко од Канбере, на предивном имању манастира Свети Сава. Преко четрдесет младих и даровитих Срба и Српкиња окупило се у Канбери, са циљем успостављања црквено-омладинске организације која би окупљала младе Србе и Српкиње око Свете Цркве; са циљем успостављања организације која би не само представљала српску омладину у Аустралији и Новом Зеланду, већ и српску заједницу у целини. Из изузетног интелектуалног окружења и сложног рада, ретко виђеног у српској заједници, произашле су и велике идеје.

Учесници су пристигли у Канберу током четвртка и петка и махом су се међусобно упознали пре самог почетка семинара. За разлику од многих претходних догађаја, није било груписања у мање групе по градовима или државама. Семинар је протекао у сложном духу и уз пуно међусобно поштовање и уважавање свих учесника.

Одмах након вечерње Службе, за вечером се учесницима придружио и Преосвећени Владика аустралијско-новозеландски Иринеј и благословио рад семинара и његове учеснике. Такође, и свештеници су се током вечере придружили омладини: Протојереј-ставрофор Милан Милутиновић (Кијсборо), протојереј Саша Радоичић (Мона Вејл), јереј Александар Милутиновић (Ливерпул), протођакон Саша Чолић (Александрија), као и наравно јеромонах отац Серафим (Хол), који се показао као изузетно марљив у окупљању и организовању Српске омладинске групе из Канбере. У организацији самог семинара, неизоставно је поменути веома марљиве чланице Савеза Кола српских сестара, подкрепљене са вредним чланицама Кола српских сестара из парохије Светог Ђорђа (у изгнанству) из Фореста у Канбери. Ове дивне жене су се побринуле за храну током вишедневног трајања семинара, свакако остављајући својим радом и ведрином веома позитиван утисак на све учеснике семинара.

Непосредно после вечере, званично је отворен семинар, представљањем учесника и парохија, након чега је уследила отворена дискусија о бројним питањима и темама. Владика Иринеј је својим учешћем подстакао и охрабрио учеснике семинара на постављање питања, излагање идеја, као и предлога и решења, у вези са тренутним стањем у Епархији, као и у вези са будућом епархијском омладинском организацијом. Активним учешћем омладине покренуте су многе важне и актуелне теме, махом везане за српску заједницу у Аустралији и Новом Зеланду, као и за живе и активне везе са матицом Србијом. Тежиште семинара је стављено на улогу и допринос српске омладине на нивоу Епархије аустралијско-новозеландске. Издвојила су се многа питања и теме, а неке од најбитинијих биле су:

- Питање Богослужења и литургике и омладинског учешћа на нивоу Епархије

- Омогућавање приступачних информација у вези православља и литургике на нивоу Епархије

- Учесталије организовање састанака сличне природе на којима би се расправљала битна питања и усклађивала решења на нивоу Епархије

- Организација православних братстава са осталим православним народима

- Поспешивање комуникације између свих парохија унутар Епархије, рад на заједничким пројекатима, уз пуну међусобну подршку и пуну размену информација и успостављање стратешког планирања на нивоу Епархије

- Скретање пажње на горуће проблеме српске омладине у Епархији: Наркотици, алкохол, криминал; изналажење могућих решења и превентивно деловање

- Организовање и лобирање, имајући за циљ побољшање медијске слике која је створена о Србима

- Формирање професионалних удружења српских стручњака у Аустралији и Новом Зеланду

- Додељивање награда и признања истакнутим Србима и Српкињама из Аустралије и Новог Зеланда, за изузетне успэе које су постигли у ширем друштву, имајући за циљ активније учешће стручњака и интелектуалаца у процесе одлучивања унутар Епархије; првенствено кроз подстицање и пуну подршку даровитим појединцима и групама.

- Хуманитарне акције за српски народ на Косову и Метохији

Учесници су такође изнели мноштво релевантних предлога и решења у вези са проблемима са којима се суочава српска заједница у Аустралији и Новом Зеланду. Разговори су били веома успешни и Владика Иринеј је показао нескривено задовољство закључцима и аргументима које су делагати изнели. Постало је очигледно да је мисија будућег омладинског покрета не само концентрисање на питања омладине и на краткорочно организовање дешавања за омладину. Првенствена улога будућег омладинског покрета је да кроз одговорно вођство постане интегрални део одлучивања унутар српске заједнице, и да уз активан однос са ширим друштвом у Аустралији и Новом Зеланду, допринесе српској омладини, српском народу и ширем друштву- кроз образовање, лобирање и политичко-друштвене активности. Као и да подједнако кроз молитву, веронауку и верске активности активно укључи српску омладину у активности при Светој Цркви.

Суботњи део семинара почео је Призивањем Светог Духа, црквеном Службом која се служи пре почетка важних састанака црквених тела СПЦ. Најважнији део семинара означио је почетак дискусије о формирању епархијског омладинског покрета. Уводну реч је имао Владика Иринеј, који је изразио висока очекивања за рад групе и том приликом усвојен је дневни ред и изабрано председништво семинара: подпредседници Синиша Бужанин (Мелбурн) и Никола Чаркић (Канбера), секретари Драгица Зељковић (Сиднеј) и Наталија Милановић (Сиднеј). Марија Грмуша (Мелбурн), Петар Божић (Окланд, Нови Зеланд) и Милош Чаркић (Канбера) изабрани су као чланови одбора за примање номинација за места у одбору епархијског омладинског покрета. Коначно, као чланови уставног одбора, задуженог за израду устава епархијског омладинског покрета, одабрани су: Биљана Радуловић (Перт), Јанко Николић (Мелбурн) и Илија Билић (Канбера/Сиднеј).

Непосредно после избора председништва семинара, почело је примање и усвајање регионалних извештаја; о. Милан Милутиновић, као духовник омладинског покрета, отворио је овај део семинара извештајем о раду омладине Мелбурна, где су се претходних месеци у неколико парохија, са великим успэом одржали православни семинари, као и мање формална окупљања српске омладине при Српском православном омладинском форуму из Мелбурна.

Регионалне извештаје предали су: Драгица Зељковић за Сиднеј, Илија Билић и Александар Станковић за Канберу, Марија Грмуша за Мелбурн (уз допринос Младенка Кајтаза и Јанка Николића). Чтец Ведран Гагић је известио за Бризбејн и Голд Коуст, извештај за Аделајд предао је Мирослав Стјепановић; док је Петар Божић предао извештај за Нови Зеланд. Сви извештаји су били обећавајући: одржана су бројна омладинска окупљања, верски семинари, музичка дешавања, мање формална дружења и разговори у кафеима, протести, политичко лобирање и још много тога. Поменути су и проблеми са којима се омладина суочава унутар српске заједнице. Међу најбитнијим су се издвојили недовољна подршка активном укључивању омладине у пројекте српске заједнице у Аустралији и Новом Зеланду, као и досадашњи очигледан (махом и неоправдан) недостатак заједничке стратешке визије парохијских одбора- самоизолованост и недовољна комуникација.

Након регионалних извештаја, учесници су се поделили у шест група, да би детаљно расправили шест кључних тема Епархије: вера, друштво, образовање, односи са јавношћу, комуникација и старатељство над пројектима унутар Епархије. Интелектуално жива и усаглашена размена идеја, допринела је формирању снажног и идејно јасно дефинисаног темеља за Српски омладински покрет Аустралије и Новог Зеланда. Владика Иринеј је у овом делу представио учесницима брошуру за Прву међународну конференцију лидера српске омладине у дијаспори, коју организује Министарство за дијаспору Републике Србије, а која ће се одржати у Београду, у јулу 2009. Владика Иринеј је приметио да је изузетно важно послати представнике Српског омладинског покрета из Аустралије и Новог Зеланда на ову конференцију. Предлогу Владике Иринеја, одмах су се одазвале г-ђа Гордана Иванчевић, председник црквеношколске општине Свети Ђорђе из Фореста у Канбери, као и Душанка Тимотић, Председница Савеза Кола српских сестара, обећавајући том приликом да ће њихови одбори сносити трошкове пута за по једног делегата који ће бити послат на београдску конференцију.

Владика Иринеј је предложио оснивање Епархијског одељења за омладину за Аустралијы и Нови Зеланд, додајући том приликом и предлоге за грб, предлоге за избор свеца заштитника, предлоге за структуру, организацију, епархијска такмичења у беседништву, атлетско-спортска дешавања, летње кампове, публикације, као и предлоге за међуправославну сарадњу са другим народима. Сви предлози су наишли на одобравање и ентузијазам учесника, а коначна одлука ће се донети у скорој будућности.

Тиме је суботњи део семинара завршен, а након вечерње Службе, учесници су у слободно време наставили заједничко дружење и провод у једној градској четврти Канбере, сложно и пријатељски као да су дугогодишњи пријатељи. Сложно и пријатељски за пример свим српским појединцима и удружењима.

Сутрадан, у недељу, Владика Иринеј је служио Свету архијерјеску литургију, заједно са свештеницима, чтецима и хором Након ручка, изабран је и одбор Епархијског омладинског покрета у саставу:
Председник: Илија Билић
Подпредседници: Драгица Зељковић и Јанко Николић (Аустралија) и Петар Божић (Нови Зеланд)
Секретари: Ведран Гагић (Српски језик) и Никола Чаркић (Енглески језик)
Благајник: Александра Вилотић
Публицисти: Младенко Кајтаз, Нада Миљуш, Маријана Миљуш, Анђела Крајишник, Горан Рекић, Ана Драча и Милица Миловановић
Владика Иринеј је изразио задовољство изабраним кандидатима, као и са свеукупним резултатима семинара, позивајући том приликом омладину да својим марљивим радом и трудом учине омладински покрет успешним, динамичним и трајним. Делегати су разменили податке, за будућу трајну међусобну сарадњу и комуникацију, те је тако Први српски омладински семинар у Канбери приведен крају. Пријатељски и срдачно, уз прилично оправдана очекивања и на опште задовољство свих учесника.

Припремили: чтец Илија Билић и Јанко Николић, Председник и подпредседник Српског Православног Омладинског Покрета за Аустралију и Нови Зеланд

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска