Црквено-школска општина Свeти Сава у Хјустону позива на радосни догађај

Са огромном радошћу ишчекујемо велики дан у животу наше црквене заједнице – освећење новосаграђене Цркве Св. Саве у нашој парохији у Хјустону 12. и 13. новембра 2011. г . Ту велику радост делимо са вама, јер, по речима Св. Николаја Жичког, „када се радост дели она се увећава“.

Иако одвојени територијално и географски, сви смо ми заједно делови једнога тела Цркве Христове и сви смо позвани да заједнички делимо и радости и страдања. Нова црква је у традиционалном српско–византијском стилу са многобројним елементима немањићке архитектуре. У нови храм Божији, ускоро ће бити положене Св. мошти цара Лазара – косовског мученика.

У смислу повезивања српске духовности и нове цркве у Хјустону, o. Дејан Тиосављевић, месни парох, је на почетку градње организовао поклоничко путовање и поклоњење највећим светињама Србије и Црне Горе. Том приликом, Његова Светост блаженопочивши Патријарх Павле примио је нашу групу поклоника у Патријаршији у Београду. Патријарх Павле нам је даровао свој благослов, изразивши велико задовољство и рекао: „Радује ме да ће једна тако лепа црква бити саграђена у тако далекој земљи.“ То нам је свима дало нову снагу и подстрек да истрајемо.

Радећи у договору са управним одбором и благословом блаженопочившег Митрополита Христофора, o. Дејан је израдио потребне планове за градњу цркве обраћајући посебну пажњу на српско-византијску архитектуру широм Србије и Свете Горе. Његова жеља је да сваки Србин који види ову цркву препозна у њој нешто из свог родног краја.

Први грађевински радови су отпочели јануара месеца 2008. године. Блаженопочивши Митрополит Христофор освештао је и поставио камен темељац у новембру 2009. г., a његово Преосвештенство Владика Лонгин je у јануару 2010. г. освештао звона и крстове за нову цркву, који су израђени у Србији. Тако смо радећи самостално са милошћу Божијом успели да значајно смањимо трошкове и довршимо изградњу нове цркве у јуну 2010. г. Прва служба у Цркви Св. Саве у Хјустону служена је 4. јула 2010. године, на велику радост свих присутних верника.

Наш надлежни Епископ Лонгин упутио је позиве на освећење нове Цркве Св. Саве, Његовој Светости Патријарху српском Г. Иринеју, Преосвећеној господи епископима: Георгију, Митрофану и Максиму. Црквено-школска Општина Св. Сава у Хјустону на челу са месним парохом, јерејем Дејаном Тиосављевићем жели на овај начин да упути поздрав и позив на освећење нове цркве свему свештенству, управним одборима, црквеним организацијама и друштвима, и свему верном народу наше Српске Цркве.

За ову пригодну прилику биће штампана и Споменица са историјатом градње цркве, поздравима и честиткама наших сестринских цркава и фамилија широм Америке, које желе да своје честитке упуте путем ове Споменице. Сви они који желе и могу да помогну нашу цркву својим прилозима добро су дошли и ми смо свима од срца захвални. Све информације се могу добити на телефон: 281-256-1335 или на нашој интернет страници:

www.stsavahouston.org

Освећење нове Цркве Св. Саве у Хјустону је, поновимо то са пуно радости још једном, 12. и 13. новембра 2011. Добро нам дошли и живели на многаја љета!

Извор: Православље