Цвети у Босилеграду

 Цвети у Босилеграду
 Цвети у Босилеграду
 Цвети у Босилеграду
 Цвети у Босилеграду

На празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим - Цвети, 1. априла 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету Литургију у цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Петров, в.д. архијерејски намесник масуричко-пољанички и босилеградски, протонамесник Зоран Стојанов, парох босилеградски, и ђакон Александар Стаменковић.

Литургијско сабрање и празничну радост увеличали су својим појањем чланови Црквеног хора Херувими, кога чине ученици веронауке босилеградске Гимназије, а који предводи попадија Љубица Стојанов. Светој Литургији присуствовао је и велики број верника, као и ученика и основне школе у Босилеграду. Ученици веронауке и друга деца, који се и на празник Цвети и на Лазареву суботу сабирају у великом броју у својим храмовима, приступили су светом причешћу, сједињујући се са Господом као и она деца и верујући народ који су се сјединили са Господом дочекујући Га и полажући врбице док је јашући на магарету низ Маслинску гору улазио у Јерусалим.

Честитајући вернима празник, Епископ је подсетио на значај празника и наступајуће дане Велике Недеље и позвао верни народ да у миру, међусобном праштању и радости дочека светли празник Христовог Васкрсења: -Примајући свето причешће примамо у срца своја примамо Васкрслог Господа и своје ближње и са њима се сједињујемо, поручио је Владика.

По завршетку свете Литургије, поводом наступајућих Васкршњих празника, епископ Пахомије је уручио дарове члановима црквеног хора и ученицима веронауке који се посебно истичу у животу Црквене општине босилеградске и храма Рођења Пресвете Богородице. Дарове за ову прилику припремила је Епархија врањска и Црквена општина Босилеград.

У послеподневним часовима, у цркви Рођења Пресвете Богородице служена је вечерња служба, а у пратњи свештеника Николе Петрова и Зорана Стојанова, као и ђакона Александра Стаменковића, епископ Пахомије се одазвао се позиву председника општине Босилеград г. Владимира Захаријева и присуствовао отварању изложбе ликовних радова ученика Основне школе Георги Димитров у Босилеграду, чија је тема на овогодишњем конкурску била Страдална - Велика недеља.

Изложбу су отворили г. Владимир Захаријев и г. Војкан Чотра, директор Центра за културу у Босилеграду, као и Епископ врањски г. Пахомије.  

Извор: Епархија врањска