Цвети у Јерусалимској Патријаршији

Цвети у Јерусалимској Патријаршији
Цвети у Јерусалимској Патријаршији
Цвети у Јерусалимској Патријаршији
Цвети у Јерусалимској Патријаршији

У недељу, на празник Уласка Исуса Христа у Јерусалим, 5. априла 2015. године Јерусалимска Патријаршија обележила је тријумфалан улазак нашег Господа Исуса Христа у Јерусалим, када су деца Јевреја дочекала њега распростирањем њихове одеће на путу и вичући „Осана сине Давидов! Благословен је  Он који долази у име Господње!“

1.     Субота поподне

У суботу поподне, у 14 часова, Девети час прочитан је у монашкој цркви Светих Контанстина и Јелене.

Одмах након тога, светогробни очеви, поглавари, свештеници и монаси, на чијем челу је био Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофил, упутили су се ка цркви Васкрсења.

Вечерња служба почела је након уласка у католикон док су ђакони кадили око моштију уз појање главног појца цркве Васкрсења, Архимандрита Аристовула.

Присутан је био велики број верника, међу којима пуно поклоника из Грчке и других земаља.

2.     На празник

Ујутро, на сам празник Цвети, Патријархова светогробна пратња корачала је у литији ка цркви Васкрсења. Тамо је Његово Блаженство Патријарх Теофил служио Божанску Литургију уз саслужење Митрополита капитолијског Исихија, и Архиепископâ: авилског Доротеја, константинског Аристарха, таборског Методија и лидског Димитрија. Са њима су такође саслуживали и Митрополит нижњеновгородски Георгије и Архиепископ оршански Димитрије из Московске Патријаршије; светогробни јеромонаси, јерођакони и јереји, који су из Грчке, Руске, Украјинске, Српске и Румунске Православне Цркве. На Литургији присуствовао је и грчки генерални конзул у Јерусалиму г. Јоргос Закарудјакис, као и велика гомила верника из Грчке, Русије, Украјине, Кипра и Румуније.

На крају Божанске Литургије, литија је кренула од лепе капије Католикона три пута око  Светог Гроба док су Његово Блаженство, поглавари, свештеници и верници носили палмине гранчице. После литије, Патријархова пратња је отишла у Патријаршијски двор где је Патријарх одржао пријем и обратио се гостима на грчком језику.

Извор: Јерусалимска Патријаршија