Цвети у манастиру Крки

Цвети у манастиру Крки
Цвети у манастиру Крки
Цвети у манастиру Крки
Цвети у манастиру Крки

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је на празник Цвети свету архијерејску Литургију у манастиру Крки, уз саслужење тамошњег свештеномонаштва. Овај празник слави успомену на последњи, свечани и царски улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим, јашући на магарету, шест дана пре Пасхе. Када је пошао из села Витиније у Јерусалим, праћен својим ученицима и мноштвом народа који је чувши о Лазаревом васкрсењу поверовао у Њега и признао га за Господа, Исус застаде на свом путу.

Дошавши до села Витфага, у подножју Маслинске горе, рече ученицима да оду у село, те да ће тамо наћи магарицу и са њом магаре и да их доведу к Њему, а ако ко пита шта ће им, они да одговоре:“Требају Господу!“ Глас да долази Спаситељ који је васкрсао Лазара брзо се проширио, па су га људи сусретали целим путем до Јерусалима, а кад тамо стиже народ се окупи да га дочека простирући пред њега своје хаљине и палмове гранчице. Све се то дешавало уочи Пасхе, па се у Светом граду окупило света из многих крајева. Видевши Христа многи се запиташе ко је Он, а из народа повикаше: „То је Исус, пророк из Назарета Галилејског!“ Када уђе у храм Господ затече у њему многе сакате и болесне, те их исцели, а остатак дана проведе држећи проповеди у храму, па се навече са својим ученицима врати у Витинију.
Овај је празник установљен крајем IV века, а обичај да се у цркву уносе гранчице палме, врбе или маслине задржао се до дана даншњег, по узору на дочек Господа у Јерусалиму када Га сав народ виде у правом светлу у препозна у Њему Спаситеља.

Извор: Епархија далматинска