Цвети у Загребу

Цвети у Загребу
Цвети у Загребу
Цвети у Загребу
Цвети у Загребу

Митрополит Порфирије: Човеку је потребан човек. Човеку је, пре свега, потребан Бог.

Са великом радошћу Црква у Загребу је прославила празник свечаног Христовог уласка у Јерусалим. Литургијским сабрањем у Саборном храму Преображења Господњег началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије. Митрополиту су саслуживали свештенослужитељи Саборног храма и вјерни народ који је у изузетно великом броју испунио храм.

- Као што данашњи празник попут магнета привлачи све хришћане широм васељене, тако и свака недеља нека постане дан који нас сабира у храму Господњем, поручио је митрополит Порфиријe.

- Браћо и сестре, у цркву долазимо не због тога да бисмо показали да нас је много. Кога то брига? Коме то треба? Него због тога што постоји суштинска, дубинска потреба да бисмо видјели лица једни другима. Да бисмо послушали једни друге и знали шта сваки од нас носи у својој души и ако треба притекли да подржимо крст, невољу и немоћ другога. Исто тако, да затражимо помоћ, да имамо слободу и спонтаност да упитамо за подршку. Човјеку је потребан човјек. Човјеку је, прије свега, потребан Бог, поучио је Митрополит.

- Радујем се што нас је данас у овликом броју у храму и нека Бог да да нас буде још више, да буде још више младих и дјеце. Да се не стидимо себе и не одлазимо од себе. да не пристајемо лако на компромис због лакше свакодневице са тим да издамо и продамо себе. Јер тако никада нећемо бити срећни. Онај који изда себе и своје, тај је праћен том издајом и читавог живота покушава да затре своје поријекло и своје сјеме, јер му то не да мира.

У наставку бесједе Митрополит је сабрању приближио смисао и значење двају празника које прослављамо, Лазареве суботе и Цвети, празника радости, предаха и окрепљења на уласку у Недељу страдања Христових.

Сабрање је настављено у Музеју Српске православне цркве гдје су најављена предстојећа богослужења током Страсне седмице.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска