Цветни петак у Бањанима увек радосно цвета

Цветни петак у Бањанима увек радосно цвета
Цветни петак у Бањанима увек радосно цвета
Цветни петак у Бањанима увек радосно цвета
Цветни петак у Бањанима увек радосно цвета

У Цветни петак, 22. априла 2016. године, у Основној школи "Рајко Михаиловић" у Бањанима по дванаести пут одржано је духовно сабрање ученика од 1. до 8. разреда у организацији вероучитеља, али и свесрдну подршку наставника других предмета. Бањанској деци придружила су се деца из Сувог Села, Кожуара, Врела, Калиновца и Вуконе. Благослов Владике Милутина пренео је архијерејски намесник тамнавски протојереј-ставрофор Митар Миловановић.

-Наш владика Милутин веома се радује сваке године када треба да дође овде у вашу школу, одушевљен како ви то лепо радите. Не само на данашњем сабрању, драга децо, драги наставници и учитељи, већ и на осталим сабрањима које организује вероучитељ, као што су радионице посних колача, радионица и духовно сабрање за Аранђеловдан, где ви цртате и правите анђеле онако како сте видели на иконама. Преносим Вам благослов и поздрав нашег Владике који зна да сте веома вредна деца, која се припремају за највећи хришћански празник - Васкрс на овако леп начин. Важно је учествовати, али важно је и потрудити се и добити вредне награде – духовне књиге из којих ћете још више сазнавати о хришћанском животу. Васкрс је велики празник. Сутра је Врбица, дечији празник. Као што каже наш народ, спремамо се као за Врбицу да идемо у цркву, као што ћете ви учинити. После Врбице су Цвети, када су деца дочекала Господа у Јерусалиму, потом је Велика недеља, Велики петак, када је Господ страдао за нас, а онда долази Васкрс – Празник над празницима. Ви, децо, данас најављујете ту велику свечаност и радост. Зато вас ја раније мало поздрављам речима "Христос Васкрсе" и честитам вам успехе које сте, не само данас него и на другим такмичењима, постигли са својим вероучитељем. Захављујем директору школе и похваљујем рад учитеља и наставника, а нарочито вероучитеља Марка Рафаиловића, који годинама предано и веома успешно са вама заједно спрема овакве и сличне догађаје, поручио је протојереј-ставрофор Митар Миловановић.

Духовно сабрање окупило је 190 ученика. На почетку сабрања ученици су отпевали тропар Васкрсењу Господњем. Након тога, кренули су са радом, украшавајући јаја на свој начин и по својој машти, користећи првенствено традиционалну методу, уз помоћ воска и пера, разних лакова, перја, бојица, фломастера и зачина. Изузетан рад је возић са композицијом васпитачице Драгане Ђурђевић из Кожуара у чијим вагонима се, по речима деце, налази читав насад јаја.Током рада, деца су певала духовне песме нашег Светог Владике Николаја и тропаре њему и Светом Јустину Ћелијском. Вероучитељ Марко Рафаиловић своју радост описао је овим речима:"Само молитвом Господу и чистим срцем можемо учинити сабрање овако лепим. Наша Србија и наша Црква ће цветати са вама оваквима као данашњи Цветни петак у нашој школи."

У име директора школе Бошка Сарића, професорке Ивана Селенић и Наташа Курјаковић поделиле су награде најуспешнијим учесницима. Прво место освојио је Стојан Илић (4. разред, Бањани), друго Маријана Јуришић (7. разред, Бањани), док је трећа награда припала Андријани Човић (3. разред, Бањани).

Специјална награда за најкреативније јаје додељена је васпитачици Драгани Ђурђевић и предшколцима из Кожуара, за њихов изузетан труд у прављењу возића са "насадом јаја" у вагонима.

Награда за коришћење традиционалне технике воска и пера припала је Марти Морачанин из Сувог Села. Награду за колективан рад добили су ученици из Врела и учитељица Сања Арсеновић – Тешић. Колективну награду добили су ученици из Сувог Села, учитељица Милена Николић - Лазаревић и васпитачица Сања Гајић.

Ана Илић, учитељица