Цвијети у Источном Сарајеву

Цвијети у Источном Сарајеву
Цвијети у Источном Сарајеву
Цвијети у Источном Сарајеву
Цвијети у Источном Сарајеву

Велики православни празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети, 5. априла, прослављен је  у храму Светог Василија Острошког на Добрињи, служењем свете Литургије и хуманитарном акцијом у којој су прикупљена средства за лијечење тешко обољелог суграђанина.

На Литургији, којом је началствовао протојереј Борислав Ливопољац, уз саслужење братства храма, присутно је било и Светим тајнама се причестило мноштво вјерника, међу којима и велики број дјеце с родитељима.

Отац Борислав је у пригодној бесједи говорио о Цвијетима - празнику који симболизује царски и свечани улазак Господа Исуса Христа у Свети град Јерусалим, те је истакао да је „Христос својим уласком у Јерусалим показао да је Он тај који даје славу и љепоту свима и свему“.

Он је рекао да се Бог нама никада не намеће, али нам се увијек даје до краја, јавља нам се и позива нас и данас.

„Али, наше двоумљење наша је одговорност. Нема двоумљења у избору Христа и било кога другог. Опредјељење мора бити јасно и без двоумљења исказано и доживљено. Није довољно почети па одустати,“ поручио је Ливопољац и позвао вјернике да буду мудри и чувају се да не обневиде и не изгубе се, те се тако покоре вођама које би без Бога да владају над људима.

„Нико нас не може водити странпутицом ако смо сигурни на Путу и ако вјерујемо у ријечи Христове: `Ја сам Пут, Истина и Живот`. Знајући превару, трудимо се да не будемо заведени од самозадовољних, исповједимо вјеру у Христа Распетог и Васкрслог и останимо до краја правовјерни у богослављењу имена Оца и Сина и Светога Духа“, рекао је прота Борислав.

Након Литургије одржана је хуманитарна продајна изложба осликаних васкршњих јаја и честитки, а прикупљена средства уплаћена су за лијечење тешко обољелог суграђанина.

Јаја и честитке осликало је око 50 ученика основних школа „Петар Петровић Његош“ из Источне Илиџе и „Свети Сава“ из Источног Новог Сарајева, на радионици одржаној у  парохијском дому храма Светог Василија Острошког, на Лазареву суботу 4. априла.

По завршеној радионици дјеца су присуствовала празничном вечерњем богослужењу у храму и учествовала у трократној празничној литији око храма носећи врбове гранчице и звончиће.

Радионицу је организовало свештенство храма Светог Василија Острошког, уз подршку хуманитарне организације „Ворлд Вижн“ из Сарајева, која је обезбиједила материјал и средства за осликавање, те слаткише и сокове за малишане.

Посебну помоћ пружили су директори основних школа из Источног Сарајева, те вјероучитељи Мирјана Ступар, Милош Драшковић и Драгана Ковач.

Отац Борислав Ливопољац је рекао да је ово друга хуманитарна акција која је у кратком временском периоду организована при храму Светог Василија и да се нада да ће то постати традиционална активност уочи великих православних празника.

На сам празник Васкрсења Господњег, након пасхалног вечерњег, у порти храма ће, по већ устаљеној традицији, бити организовано такмичење у туцању васкршњим јајима, а награђено ће бити најјаче као и најљепше осликано јаје.

Извор: Митрополија дабробосанска