Да се не заборави 2010. године

Висока школа - Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију шести пут заредом организује изложбу копија икона и фресака из манастира са Косова и Метохије поводом погрома Срба из јужне српске покрајине од 17. марта 2004. године. Овог пута биће организовано шест изложби, 16. и 17. марта 2010. године, у Београду, Краљеву, Чајетини, Источном Сарајеву, Бијељини и Хан Пијеску. Изложбе су организоване са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Његовог Висопкопреосвештенства Митрополита даборбосанског Г. Николаја, Њихових Преосвештенстава епископа: Зворничко-тузланског Г. Василија и Жичког Г. Хризостома.

Назив изложбе Да се не заборави 2010. потиче од прве изложбе којом је обележена годишњица погрома Срба на Косову и Метохији (17.03.2005. године). Прва изложба је организована у Галерији фресака у Београду. Изложбу је отворио Блаженопочивши Патријарх српски Г. Павле. Као високошколска установа која се бави цркевним уметностима и обновом Висока школа - Академија Српске Православне Цркве жели да Срби и православни широм света не забораве дан када је горела чувена фреска Богородице Милостиве са Христом Хранитељем Призренским чиме је озбиљно угрожен бисер наше баштине, црква Богородице Љевишке. Како се Висока школа - Академија СПЦ за уметности и консервацију бави очувањем и унапређењем (кроз обнову и стваралаштво) црквених уметности, сматрали смо да памћење може бити подстицајно за даљу бригу нашег народа, али и светске јавности о Косову и Метохији и баштини. Од прве изложбе која је одржана у Галерији фресака Народног музеја у Београду, сваке године је понављана концепција излагања радова насталих према узорима са подручја Косова и Метохије (Народна библиотека Србије 2006. и 2007. затим Светосавски дом на Врачару, код храма Светог Саве 2008. и 2009. године). За 2010. годину предвидели смо манифестацију ширих размера. На досадашњим манифестацијама памћења је обично било додатних садржаја као што је гостовање италијанске публицистикиње Маријане Века и промоције њене књиге „ Распето Косово", Презентација цркве у Дрснику (Косово и Метохија) и друге. Поставке копија фресака са Косова и Метохије су у претходном периоду презентоване и ван Србије, како би се и светској јавности предочили ови садржаји. Нарочито су биле запажене изложбе у Културном центру Баварске Gastaig у Минхену, као и у Светосавским храмовима у Бостону и Њујорку.

Студенти Фрескописа и Иконописа у класи Горана Јанићијевића и мр Тодора Митровића живопишу копије фресака и икона из цркава и манастира са Косова и Метохије. Изложбе на шест различитих локација у срским земљама биће отворене 16. и 17. марта 2010. Цео пројекат ће бити и мултимедијално реализован.

Београд - Светосавски дом на Врачару при храму Светог Саве - 17. март 2010. године у 19
Изложба копија и реплика фресака са Косова и Метохије. Радова дипломираних сликара и конзерватора и студената Високе школе - Академије СПЦ за уметности и консервацију.
Слово памћења: Патријарх српски Г. Иринеј
Бијељина - Градска галерија - 17. март 2010. године у 19
Изложба копије фресака са подручја Косова и Метохије студената и полазника иконописачке школе Одиготрија.
Слово памћења: Игуман манастира Свети Василије Острошки о. Петар (Петрић)
Изложбу ће отварити Епископ зворничко-тузлански Г. Василије
Краљево - Народни музеј - 16. март 2010. године у 19
Изложба копија фресака са подручја Косова и Метохије из збирке Народног музеја у Краљеву.
Изложбу отвара Епископ жички Г. Хризостом
Источно Сарајево - Културни центар - 16. март 2010. године у 19
Изложба копија фресака са подручја Косова и Метохије студената Високе школе - Академије СПЦ за уметности и консервацију и полазника школе иконописа при Саборној цркви у Сарајеву.
Изложбу отвара Митрополит дабробосански Г. Николај
Чајетина - Матична библиотека - 17. март 2010. године у 19
Изложба копија фресака са подручја Косова и Метохије фрескописаца ужичког и златиборског краја.
Слово памћења: Боса Росић, етнолог
Хан Пјесак - Дом Културе - 16. март 2010. године у 18
Изложба копија фресака са подручја Косова и Метохије радови студената Високе школе - Академије СПЦ за уметности и консервацију и цртежа полазника школе иконописа у Хан Пјеску.
Слово памћења: Саша Радуловић