Да се свијетли свјетлост ваша пред људима!

Да се свијетли свјетлост ваша пред људима!
Да се свијетли свјетлост ваша пред људима!
Да се свијетли свјетлост ваша пред људима!
Да се свијетли свјетлост ваша пред људима!

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је на празник Преподобног Рафаила Банатског са свештенством свету службу Божију у манастиру Подмаине код Будве.

На почетку Литургије Владика је замонашио искушенике ове обитељи Луку, Душана и Љубодрага, којима је дао монашка имена Евстатије, Јоаким и Владимир. Новим монасима митрополит Амфилохије је рекао да је, у времену када људи и земаљски народи све више стреме да се клањају лажним боговима и идолима, велики Божји дар да има у овом свијету душа које се, намјесто да служе пролазним стварима, сластима, властима и частима, опредјељују да буду слуге Бога вишњега. -Зато да се свијетли свјетлост ваша пред људима, да људи, гледајући ваша добра дјела прослављају Оца нашега који је на небесима“, рекао је митрополит Амфилохије

У првине монашког образа митрополит Амфилохије је затим обукао послушнике ове свете обитељи Николу и Николу. У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је казао да је једини свети Господ и да светост задобијају као наследство од Њега, и царство љубави Сина Његовог јединородног, они који силом Његовом постану Свети.

-Зато ми непрекидно пјевамо на Литургији “Свети Боже, Свети Силни, Свети Бесмртни, помилуј нас“. Светост је својство живога и вјечнога Бога љубави. А Бог љубави ту светост онда даје онима који Њега љубе, који се испуне Његовом љубављу, објаснио је Митрополит црногорско-приморски. Он је додао да нико никада прије Христа није изговорио ријечи Ја сам Пут, Истина и Живот. -Не само пут, и не само истина, него и живот. А кад се каже живот, то значи, не пролазни живот земаљски, који је само припрема, само квасац за истински и прави живот. Дакле - вјечни живот, казао је митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних благосиљан је славски колач поводом имендана игумана манастира оца Рафаила (Бољевића). Сабрање у манастиру Подмаине настављено је славском трпезом хришћанске љубави.

Извор: Митрополија црногорскко-приморска