Далмација: После две деценије Литургија у Црном

Далмација: После две деценије Литургија у Црном
Далмација: После две деценије Литургија у Црном
Далмација: После две деценије Литургија у Црном
Далмација: После две деценије Литургија у Црном

У обновљеном храму посвећеном апостолима Петру и Павлу, у близини Задра, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију.

Црква која је до недавно била у рушевном стању, без крова и звоника 12. јула 2016. године била је место окупљања многих верника који су у име Господње прославили празник заштитника овог светог храма. „Велика је духовна радост што смо се окупили у овако значајном броју овде крај Задра, духовног центра Срба, где су кроз читав 19. век столовале владике наше Цркве. Данас славимо апостоле Петра и Павла који су мученички пострадали проповедајући веру јединог Господа истинитог у време када су многе земаљске вође покушале да се наметну као божанства“, рекао је епископ Фотије.

Апостоли Петар и Павле учили су људе Светом Јеванђељу, учењу љубави, да волимо Бога и једни друге. Велики учитељ Цркве, Свети Јован Златоусти каже: „Бог ће судити о нама и бити према нама онакав какви смо ми према другим људима“. Ако очекујемо да Бог буде милопстив према нама морамо и ми према другима бити добри и милостиви. То је учење које су нам донели апостоли, Свети апостол Павле у својој Химни љубави и апостол Петар у своје две саборне Посланице. „Суштина њихове проповеди јесте да волимо Бога и своје ближње, то је основни катихизис. Само ако тако живимо идемо путем спасења и Бог ће нам дати духовне снаге да будемо прави људи и прави хришћани, па ће тако и људи других вера и нација препознати у нама честите и добре људе, комшије, пријатеље и сроднике“, истакао је епископ Фотије. Он је заблагодарио свима који су помогли досадашњу обнову овог светог храма и изразио жељу да се тај пројекат успешно доведе до краја, да се у овој цркви традиционално окупљамо на Петровдан, да богослужења постану редовна и да се из ње увек чује реч благослова и утехе.

Извор: Епархија далматинска