Дан омладине у манастиру Милтону

Дан омладине у манастиру Милтону
Дан омладине у манастиру Милтону
Дан омладине у манастиру Милтону
Дан омладине у манастиру Милтону

У суботу, 10 јуна 2017 године, у склопу Епархијских дана одржан је Дечји сабор на коме се окупило преко 100 деце из 6 српских парохија источноканадског намесништва. Сабор је почео светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ канадски г. Митрофан са свештенством Епархије канадске.

Током Литургије деца су пристизала из разних канадских градова и полако са својим родитељима и учитељима испуњавали прелепу манастирку цркву. Након свете Литургије, сви су се преселили у летњи павиљон манастирског имања где је уследио доручак за све присутне који је обезбедила Црквеношколска општина Сабора српских светитеља из Мисисаге.

Одмах након доручка, почео је квиз знања где су деца показала шта су све учили током претходне школске године. У такмињену су узели учешћа следеће школе:

  • Српска школа Свети Сава, Ватерлу и Кичинер,
  • Свети Димитрије, Виндзор,
  • Сабор свих српских светитеља, Мисисага,
  • Света Петка, Лејкшор,
  • Свети Никола (Неш Роуд), Хамилтон,
  • Грачаница, Виндзор.

Прво место у познавању веронауке освојила је Српска школа при храму Светог Николе на Неш Роду из Хамилтона. Прво место у познавању историје Српске Цркве и српског народа је освојила Српска школа Свети Сава из Кичинера и Ватерлуа. Прво место у познавању српског језика је освојила Српска школа Никола Тесла из парохије Свете Петке из Лејкшора.

Након квиза знања уследило је такмињење у спортским дисциплинама. Деца су се такмичила у три дисциплине: скакање у врећама, вучење конопца и игра Између две ватре.  Прво место у спортским дисциплинама је припало Српској школи Сабора свих срба светитеља из Мисисаге. 

Цео програм су водили свештеник виндзорски Јовица Ћетковић и отац Ђурађ Којић  У комисији су били учитељи Српске школе Свети Сава из Ватерлуа и Кичинера. Након ревијалног дела, деца су заједно остала на манастирском имању још неко време, уживајући у дружењу са новим другарима које су упознали. На крају су се сви разишли носећи са собом лепе успомене и сећања на овај предивни  дан.

Извор: Епархија канадска