Дан сећања на страдање и прогон Срба

Дан сећања на страдање и прогон Срба
Дан сећања на страдање и прогон Срба
Дан сећања на страдање и прогон Срба
Дан сећања на страдање и прогон Срба

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је синоћ, 4. августа 2015. године, на мосту код Сремске Раче парастос пострадалим пре две деценије у војној акцији Олуја.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић поручио је вечерас, на обележавању Дана сећања на страдање и прогон Срба на мосту код Сремске Раче, да је "Олуја" била страшан злочин и да Србија то више неће да крије.Вучић је на почетку обележавања Дана сећања, који је започео симболичним сусретом са председником Републике Српске Милорадом Додиком и спуштањем у Саву венаца у знак сећања на све пострадале Србе, истакао да "Олује" треба да се стиде они који су је починили.

Надам се да ће Србија од сада моћи слободно да каже да је то био злочин, нагласио је премијер и поручио да се злочин мора опростити, али да никако не сме и не може да се заборави.

Он је истакао да је у новијој српској историји тешко наћи тужнији дан од 5. августа, када се пре 20 година десила "Олуја".

Данас, како је нагласио, одајемо почаст жртвама, а њих је више од 2.000 убијених и несталих у једном од највећих погрома српског народа у његовој страдалничкој прошлости.

Желим да речи мржње, сукоба и освете не буду те које ће обележити данашњи дан. Са Хрватском имамо мир, чуваћемо га и желети најбоље односе у будућности, поручио је Вучић и изразио наду да ће две земље брзо бити и добри пријатељи у заједничкој кући ЕУ.

Али данас, одавде, шаљемо свету јасну поруку да се злочин мора опростити, али не може се и не сме заборавити - и то баш на овом месту, где су Република Српска и Република Србија уједињене у болној тузи, на месту које је прегазило 250.000 прогнаних Срба у страху да их не прегази хрватска, како неки кажу ослободилачка чизма, навео је премијер.

Он је оценио да је овај дан превише тежак за велике речи и поменуо имена неких од прогнаних, који су део страшне статистике од више од 250.000 имена која су нестала, или су протерана у августу 1995. године.

Вучић је рекао да је за тај списак жртава потребно исписати 4.000 страница и шест дана и ноћи да се оне прочитају.Дође ми када то знам да питам оне који тај погром славе два дана - зашто не славите шест дана и ноћи, тако ћете бар моћи да се сетите свакога кога сте протерали и да га прославите појединачно, поручио је премијер.

Додик је истакао да не треба да се обесмишљава и негира Република Српска, јер у РС нико не обесмишљава и не негира Босну и Херцеговину.

Срби су увек желели мир, рекао је Додик и поручио да сви знају шта је БиХ, те да то нико не треба да објашњава Републици Српској.

Он је подсетио на то да је Србија увек била уточиште за све Србе који су плаћали високу цену заблуде која се звала Југославија, од Словеније, преко Хрватске, БиХ, Косова, Македоније, па до Црне Горе.

Додик је поручио да напори свих у региону треба да буду усмерени ка миру, и окренути ка европским цивилизацијским вредностима Републике Српске.

Парастос за све страдале Србе служио је Патријарх српски Иринеј.

Присутнима се обратила и девојка из колоне Ђурђица Поповић, која је поделила своја сећања из 1995. године.

У оквиру манифестације одржан је и уметнички програм под називом „Наша је туга...велика“ у извођењу студената Академије уметности из Бањалуке.

Централној државној манифестацији посвећеној обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе присуствовале су владе Републике Србије и Републике Српске, чланови Народне скупштине Републике Србије, Народне скупштине Републике Српске и других државних органа Републике Србије и Републике Српске, представници Војске Србије, Српске православне цркве, дипломатског кора, као и бројни грађани.

Извор: Влада Републике Србије