Дан сећања у Аустралији

Дан сећања у Аустралији
Дан сећања у Аустралији
Дан сећања у Аустралији
Дан сећања у Аустралији

Сваког 11. новембра широм аустралијског континента се на веома свечан и дирљив начин обележава крај Првог Светског рата. То је дан када се одаје поштовање свима који су своје животе дали не само у Првом светском рату него и у осталим праведним ратовима од тада.

У малом граду Вологонгу, недалко од Сиднеја, као и у сваком аусталијском месту постоји моморијална капија подигнута у част пострадалих у Великом (Првом светском) рату. Занимљиво је да ова капија подигнута 1923. године, откривена од стране тадашњег генералног гувернера, а када су уклесана имена свих пострадалих из Волонгонга на савезничкој страни. Међу неколико стотина имена налази се и презиме нашег Србина Ускоковића једног од првих српских досељеника у Аустралију који је у овом рату дао свој живот за Аустралију.

У то име, као и у част свих који су дали своје животе за савезничке снаге, делегација Црквене општине Светог Јована Крститеља из Волонгонга са представницима омладинске групе, Биљаном Омчикус и Јеленом Новаковић обученим у шумадијску народну ношњу, а предвођене о. Бранком Босанчићем, положила је венце испред поменутог споменика. Коло српских сестара „Косовка девојка" припремило је венац на коме су поред уобичајених речи на енглеском „Lest we forget" („Да не заборавимо") исписане и православне речи молитве „Вјечнаја памјат".

Венце су такође положили градоначелник Волонгонгa г. Гордон Брадбери, градоначелник суседне општине Шелхарбор гђа Мериен Салиба, као и председник ратних ветерана г. Џо Дејвисон (Wollongong RSL Club, Wollongong Diggers Club), као и представници разних удружења поштовалаца ратних хероја.

Ово је само један мали допринос потврђивању непобитне истине да је Српски народ одувек, а нарочито делом хероја Гаврила Принципа у Првом светском рату, био слободарски и увек на страни истине и правде.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска