Дана словенске писмености и културе у Москви

На Дан Светих равноапостолних Ћирила и Методија, Његова Светост Патријарх московски и све Русије Алексије Други началствовао је Божанственом Литургијом у Успењском сабору Московског Кремља.

Његовој Светости су саслуживали многобројни Епископи, а међу њима Архиепископ Димитрије, који се налази на челу Грчке Архиепископије у Америци, (Константинопољска патријаршија) који је у Русију дошао на позив Предстојатеља РПЦ.

Након окончања богослужења у Успењском сабору Московског Кремља са Саборног трга кренула је литија ка Словенском тргу код споменика Светим Ћирилу и Методију. Ту је Патријарх Алексије служио молебан Светим Просветитељима словенских народа.

„У празничне дане нарочито осећамо и схватамо колико је важно концентрисати напоре на препороду Православља, без чега је тешко представити духовно оздрављење нашег народа, јачање породице и морала", казао је Патријарх у свом слову након молебана, нагласивиши да је ове године центар сверуске уметности Твер.

„После крштења Русије, на Тверској земљи су се дизали храмови и манастири, ширила се писменост и школе. Тај крај се кроз историју прославио подвижницима вере и благочешћа", напоменуо је Патријарх.

Такође је прочитана поздравна посланица председника Руске Федерације Дмитрија Медведева учесницима празновања Дана словенске писмености и културе, у којој је речено да је тај празник још један повод да се окренемо изворима неше словенске културе у јединству и разноликости. Предсједник Русије је изразио убеђење да ће тај празник допринити јединству словенских народа и развоју међународне хуманитарне сарадње.

У закључку свечане церемоније из руку Његове Светости награду Уједињених Нација „Јединство" добили су амбасадори словенских земаља у Русији - Републике Бугарске Пламен Грозданов, Републике Македоније Златко Личевски, Републике Словеније Андреј Бенејдејчић, Словачке Републике Августин Чисар и Републике Србије Станимир Вукићевић.

У резиденцији Патријарха у Даниловском манастиру одржан је свечани пријем поводом Дана словенске писмености и културе, на којем су уручене патријаршијске награде многим делатницима. Међу награђенима је био и амбасадор добре воље Ара Абрамјан, директор Библиотеке пријатељства народа Леонид Ишћенко.

26. маја у Сали црквених сабора Храма Христа Спаса одржаће се празнични концерт и церемонија доделе Међународне премије Светих равноапостолних Ћирила и Методија.

Извор: Митрополија црногорско-проморска - С руског: Марија Живковић