Дани Америке и Србије у Норт Порту - Сарасота, Флорида

Дани Америке и Србије у Норт Порту - Сарасота, Флорида
Дани Америке и Србије у Норт Порту - Сарасота, Флорида
Дани Америке и Србије у Норт Порту - Сарасота, Флорида
Дани Америке и Србије у Норт Порту - Сарасота, Флорида

Благословом Његовог Преосвештенстава, Епископа источноaмеричког Иринеја, прославили смо 100-цу односа Америке и Србије, 15. септембра 2018. године у Првом светском рату.

Захваљујемо на подршци Града Норт Порта и представницима градских власти Џил Луке, комесар, и Линди Јејтс, заменик градоначелника, као и свима који су били у њиховој пратњи и подржали нас у прослави 100 година односа Србије и Америке и сећања на Прокламацију председника Америке Вудроа Вилсона, „Дана молитве за Србију“, када се застава Србије завијорила на Белој Кући, 28. јула 1918. године. Прославили смо и 100 година од пробоја Солунског фронта, што је био одлучујући маневар за слом Централних сила у Првом светском рату, 15. септембра 1918 . године. Изложба, Тамо далеко, која је била постављена у Вашингтону поводом обележавања „Дана молитве за Србију“, од 25. до 29. јула 2018. прзентована је у Светосавској парохији у Нoрт Порту.

Прослава није могла да прође без чувене српско-америчке хармонике Мирка Рокнићa, који је одсвирао химне Америке и Србије и отворио овај прекрасни догађај са својим познатим и очаравајућим акордима, које је проносио широм Америке.

Прославу је увеличао маестро Петар Марић, победник „СВЕТСКОГ КУПА“у електричној хармоници. Присутне је остављао без даха и више пута подигао на ноге и измамио салве аплауза изводећи модерну, класичну и етно музику, праћен на хармоници од свог колеге професора Братислава Манасијевића.

Своју тачку на хармоници је имао и млади Алексеј Благонадеждин, који је самоук хармоникаш и који прати фолклор и дечији хор„Милунка Савић“фолклор, и хор „Хероина Милунка Савић Савић“, Светосавскeпарохије у Норт Порту,пе око годину дана сепородио и игра и пева при Храму Св. Саве у Норт Порту. Својом игром и извођењем Косовских песама испунио је присутне љубављу и надом и вером да Црква Св. Саве има будућност.

Спектакуларним наступом у пет тачака, фолклор „Српски Бисери“, наступио jeса средњом и млађом групом и по ко зна који пут донео радост публици која је уживала у игри и песми.

Анастасија Ђурђевић, која је скоро дошла из Ваљева, града који је кроз историју Српског рода страдао и проносио славу. У Првом светском рату Ваљево jeбио град Болница, многе битке су вођене око Ваљева, као што је Колубарска битка, Церска, битка на Мачковом камену, па чувени Марш на Дрину. Анастасија је отпевала песму „Креће се лађа Француска“.

Дечији хор при цркви Св. Ђорђа из Кирворета отпевао је песме „Тамо далеко“и „Ово је Србијa“.

Данијела Косорић етно вокали Наталија Мишић су отпевале песме: „Седам сати удара“и „Три девојке збор збориле“.

Чули смо и звуке трубе, и за тренутак отишли до Гуче! Тринаестогодишњи Стефан Дедић одсвирао нам је мелодију песме „Тамо далеко”.

Балетска група при цркви Св. Ђорђа из Клирвотера, уз песму Дечијег хора, под називом „Марширала Краља Петра гарда” извела је кореографију Професорке Душанке Градишки Иванове. Својим балетским умећем представиле су нам се балерине: Савина, Софи, Ана, Јелена и Анђела.

Фолклор„Ђурђевак“из Клирвотера,својим оригиналним наступом, у споју младости и искуства, допринео је прослави и дану Америке и Србије у Норт Порту, Флорида.

Догађај су најављивалеи водилеМилица Антић и Наталија Николић.

Оно што је украсило овај догађај је окупљање великог броја породица, које су дошле да ипрате своју децу, која су дала велики допринос овом скупу а то су: чланови фолклора,балерине,музичари, певачи..Зато велику захвалност дугујемо њиховим родитељима и учитељима, али и црквама Св. Саве из Ст. Питерсбурга и Св. Георгија из Бистрице, као и верном народу из Тампа Беј ерерије без којих ове свечаности не би биле овако празнично прослављење. Коментар неколико родитеља је био да су се први пут на овакав начин окупили родитељи и деца и да је ово био својеврсни празник породице! 

И свештенство је било на висини задатка! Прота Јован Тодоровић с протиницом Миром, намесник-прота Милан Крстић с протиницом Савом из Мајамија, прота Милан Јовановић из Клирвотера, не тако давно свештеник у Норт Порту, свештеник Драган Жарић са својом протиницом Изворинком и децом дали су велики допринос да овај догађај прође у духу радости, љубави и слоге у једном породичном и литургијском духу!

На крају, велико хвала Његовом Преосвештенству Епископу Иринеју,којинас обилато благосиља и подржава у свим нашим напоримаи што је сведочио о овом величанственом догађају, и говорио: „Ми Срби из САД знали смо да је застава Србије била подигнута над Белом Кућом. Био је то јединствен случај у историји Америке. Владика Иринеј је јула 1999. г. сведочио у оквиру Хелсинкијске Комисије пред СенатомоПрокламацији председника АмерикеГосподдинаВудроа Вилсона. Затим је др Филип Харт,историчар и ко-аутор SerbWorldUSA,истараживао тај догађај како бисмо установили веродостојност истога!

Велико Хвала драгим свештеницима и њиховим породицама и парохијама, велико хвала Клирвотеру, Сент Питерсбургуи Норт Порту и верном народу. Велико хвала драгој деци која су играла и певала,али су нашлавреме и да се играју,изујуре и да се радују. Била је ово и велика част, за нашу шрквено-школску општину Светог Саве у Норт Порту, да су нас ове дивне даме Џил и Линда и Кевин М. Роусе, представници градских власти, са сарадницима и породично, својим доласком подржали у прослави и подсећању на славне и историјске тренутке Америчког и Српског народа!!!

ОВОМ ПРИЛИКОМ НА ПРЕДЛОГ ГРАДСКИХ ВЛАСТИ, РОДИЛА СЕ ИДЕЈА, ДАСВАКЕ ГОДИНЕ ОБЕЛЕЖИМО И ПОДСЕТИМО СЕ ПРОКЛАМАЦИЈЕ ВУДРОА ВИЛСОНА И ДАНА МОЛИТВЕ ЗА СРБИЈУ!!!БОГУ ХВАЛА И СЛАВА!!!