Дани Арчибалда Рајса

Дани Арчибалда Рајса
Дани Арчибалда Рајса
Дани Арчибалда Рајса
Дани Арчибалда Рајса

На позив Начелнице Управе за миграције и дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије др Љиљане Никшић и Друштва српско-швајцарског пријатељства др Арчибалд Рајс (Archibald Reiss), а у сарадњи са генералним конзулатом у Цириху, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Господин Андреј је у Београду учествовао на округлом столу о Културу сећања на Велики рат и хуманитарно-медицинске мисије из иностранства. Такође је присуствовао отварању Међународног научног скупа Дани Арчибалда Рајса који је одржан 10. марта 2016. године на Криминалистичко-полицијској академији у Земуну, као и потписивању Протокола о сарадњи Друштва српско-швајцарског пријатељства и Друштва Јапанско-српског пријатељства у Дому Јеврема Грујића у Београду.

У просторијама Министарства спољних послова одржан је округли сто о свестраној сарадњи на пољу Културе сећања на страдања српског народа у 20. веку. Поред Епископа Андреја и амбасадорке др Љиљане Никшић, у раду конференције учествовали су иницијатор/координатор пројекта Дани српске културе у Швајцарској г. Звонко Јовановић, председник Кровне организације Срба из Швајцарске Српски културни савез и Друштва српско-швајцарског пријатељства др Арчибалд Рајс, почасни председници гроф Филип Пикапјетра (Philippe Piccapietra), Велики Канцелар реда Св. Лазара Јерусалимског и проф Оливје Рибо (Olivier Ribaux), директор Факултета криминалистичких наука Универзитета у Лозани, чланови Друштва српско-швајцарског пријатељства др Арчибалд Рајс проф. Живко Марковић и г. Зоран Јовановић, затим проф Бери Литучи са државног Универзитета у Њујорку, оснивач Института за Јасеновац, председник Друштва Јапанско-српског пријатељства Њ.Е. Тадаши Нагај (Tadashi Nagai), бивши амбасадор Јапана у Београду и генерал Аденреле Шинаба (Adenrele Shinaba) из Нигерије, као и Александар Врањеш, високи саветник из Кабинета Председника Републике Српске, проф Милорад Којић из Републичког Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица (Бања Лука) и директор Млађен Цицовић из Представништва Републике Српске у Београду. Током свестраних дискусија о страдању српског народа на простору бивше Југославије, проучена је идеја да се биста др Арчибалда Рајса (рад академског вајара Љубише Манчића) која се тренутно налази у просторијама Амбасаде Републике Србије у Берну, у скорој будућности постави на јавном месту у Швајцарској. Отворени апели упућени су градовима Берну, Лозани, Цириху и УН мисији у Женеви.

На 6. Међународном научном скупу Дани Арчибалда Рајса, поред високих званица учествовали су многи професори, научници, истраживачи, стручњаци, полицијски и државни службеници из више од 20 земаља. Број земаља учесница на традиционалној Академији која је постала веома препознатљива међу земљама у региону, повећава се из године у годину. Своје учешће су по први пут остварили и аутори из Швајцарске. Др Арчибалд Рајс, истакнути криминалиста светског гласа, научник и универзитетски професор, родоначелник је високих криминалистичко-полицијских школа у Лозани и у Београду. Срби нису имали нити ће имати искренијег пријатеља од Арчибалда Рајса.

У петак, 11. марта, у Дому Јеврема Грујића у Београду, поводом 100-це постављења првог српског амбасадора др Славка Ј. Грујића у Швајцарској, у присуству високих званица, потписан је Протокол о сарадњи Друштва српско-швајцарског пријатељства и Друштва Јапанско-српског пријатељства.

Поводом ових свечаних приредби, све високе званице и учеснике манифестација Дани Арчибалда Рајса и 100-це постављења првог амбасадора Србије у Швајцарској, у просторијама Владе Републике примио је директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, као покровитељ пројекта Дани српске културе у Швајцарској.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска