Дани Колубарске битке

Дани Колубарске битке
Дани Колубарске битке
Дани Колубарске битке
Дани Колубарске битке

У суботу, 15. децембра 2018. године, у крипти храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу одслужен је парастос српским војсковођама и војницима пострадалим у Колубарској бици у Првом светском рату. Том службом отпочела је централна прослава манифестације Дани Колубарске битке, која је трајала од 9. до 15. децембра.

Као и претходних година и ове године организатори прославе били су Одбор Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, Општина Лазаревац и Црквена општина лазаревачка.

После парастоса уследила је државна церемонија полагања венаца у спомен костурници храма. Уз највеће државне почасти венце су положили државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике г. Зоран Антић, представници Војске Србије, председник Општине Лазаревац г. Бојан Синђелић, дипломатски представници и војни изасланици амбасада Аустрије и Словачке у Републици Србији као и велики број представника локалне самоуправе и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Уследио је и пригодан уметнички програм у маестралном извођењу београдских уметника, Небојше Миловановића , Бојана Перића и хора Сотирије. Програм је водио г. Александар Лазић, који је потписан и као сценариста сценског приказа.

После протоколарних обраћања централна прослава манифестације Дани Колубарске битке настављена је у центру града полагањем венаца испред споменика српском ратнику.

Извор: Епархија шумадијска