Дани митрополита Стефана Стратимировића у Кулпину

Дани митрополита Стефана Стратимировића у Кулпину
Дани митрополита Стефана Стратимировића у Кулпину
Дани митрополита Стефана Стратимировића у Кулпину
Дани митрополита Стефана Стратимировића у Кулпину

Са благословом Његовог Преосвештенство Епископа бачког др Иринеја у Кулпину је, у недељу 15. септембра 2013. године, свечаном академијом отпочела манифестација Дани митрополита Стефана Стратимировића, коју организује Српска православна црквена општина Кулпин која уједно слави и 200 година Вазнесењске цркве у Кулпину.

Уз присуство многобројних званица, међу којима су били чланови клуба Кулпинчанка, потомака породице Стратимировић и представника свештенства Епархије бачке и Евангелистичке цркве у Кулпину, на самом почетку манифестације испред Српске православне црквене општине Кулпин, госте је поздравио и најавио програм манифестације, која ће трајати до 22. септембра, јереј Раде Деспотовић, парох у Кулпину.

На почетку програма предавање на тему Живот и дело митрополита Стефана Стратимировића одржао је презвитер Ђорђе Димић из Суботице.

Након предавања приказан је и документарни филм о животу митрополита Стефана Стратимировића, а у музичком делу наступио је византијски хор Мојсије Петровић из Београда.
Испред дворца, музејског комплекса у алеји великана, где су већ постављене бисте словачки и српских значајних личности везано за место Кулпин, уз присуство потомака породице Стратимировић, откривена је биста митрополита Стефана Стратимировића, рад академског вајара Ђорђа Лазића.

Иван Стратимировић ,један од потомака породице Стратимировић чији је прадеда генерал Ђурађ Стратимировић продао дворски комплекс да би прехранио српску војску, уз причу о свом пореклу породице Стратимировић, поручио је будућим генерацијама да чувају своје порекло и свој језик.

Драгана Вујаклија, кустос Музејског комплекса, у оквиру кога се налази и Пољопривредни музеј у Кулпину, који су саградили чланови породице Стратимировић, свакако има велики значај за овако мало место у коме већ две деције сложно живе два народа - словачки и српски.

Манифестација Дани митрополита Стефана Стартимировића има за циљ да кроз живот и рад митрополита Стратимировића, који је 46 година био митрополит у тешким временима за српски народ, кроз дух који је носио, препознамо аутентичност православног живота, да то усвојимо, да би пренели на своје потомке и генерације које долазе иза нас.

Извор: Епархија бачка