Дани Његошеви у Никшићу

У Духовном центру Светог Исаије од Оногошта у Никшићу одржана је конференција за новинаре на којој је било ријечи о предстојећој манифестацији „Дани Његошеви", која ће се у Црквено-народном дому Светог Василија острошког у Никшићу одвијати од 10. до 15. новембра,

У програму манифестације „Дани Његошеви", која ће трајати од 10. до 16. новембра, трудом организатора - Књижевног друштва „Његош" из Никшића, учествују најзначајнији стручњаци науке о језику и књижевни ствараоци српског језичког говорног подручја из Србије и Црне Горе. О разлозима организовања „Дана Његошевих"јавност је, на конференцији за новинаре, упознао књижевник Косто Нинковић, члан Књижевног друштва „Његош", који је казао да је у црногорском друштву Његош све мање присутан, а он је, како је истакнуто, за српски народ одувијек био од великог значаја, јер се у њему рађало, одрастало се са њим, а његовим умнокрилним полетом контролисала се унутрашња пунољетност појединца и цјелокупног народа, нагласио је Нинковић.

- Скоро организовано, а тако масовно да се не може рећи да је случајно, присутна је тенденција да дух, мисао и темељ на који смо ослоњени и прије Његоша, неко полако и са препознатљивом намјером, склања и одводи од нашег дисања и нашег постојања. „Луча" и „Горски вијенац" су у једном историјском тренутку били једина одбрана нашег народа у ондашњем несагледивом зјапу спољашње стварности, а како тај зјап није ни данас мањи, ми се као мали народ можемо бранити само изнутра, подвигом појединца или колектива, и на тај начин премостити ту наметнуту провалију и превести себе и колективно трајање на ону другу страну. То је чинио Његош у важним историјским тренутцима, а на нама је остало да споља бацимо свјетлосни сноп на све његове краке и елементе, како би ту личност, позвали и огласили у свом времену. То је одговор зашто Његош данас и зашто за сва времена, казао је Нинковић.

Књижевно друштво „Његош" основано је са циљем установљења „Његошевих дана", што је и назначено статутом друштва, међутим, у политичком и културном амбијенту Црне Горе, скоро да је било немогуће организовати и реализовати зацртану идеју, истакао је предсједник друштва и члан Организационог одбора манифестације књижевник Милутин Мићовић.

- Разлог нашег организовања „Његошевих дана" је то што је он вјечита унутрашња присутност народна и културна, живи ослонац и унутрашње огледало у ком се огледамо. Ми у Црној Гори смо свједоци и саучесници организованог деформисања живота, културе, односа међу људима, памћења и организованог разарања културног идентитета. Која је најефикаснија противмјера томе? То је Његош који је изговорио за овај народ тако битне ријечи. Он је успио да освијетли човјека лучом бесамртном изнутра и не само човјека као појединца, него цио народ и његово памћење. Његош је тако остао жива, дјелатна, неупоредива духовна сила која вјечито ради и упућује све нас на дубље унутрашње препознавање. Пошто живимо у свијету у којем се многи брину да разоре народ и памћење најприродније је да покренемо „Дане Његошеве", тј. то унутрашње обасјање без кога човјек и народ иду у помрчину, маглу и недођију, рекао је Милутин Мићовић.

Свечано отварање манифестације „Дани Његошеви" је у понедељак 10. новембра у 18 сати и почиње бесједом предсједника Књижевног друштва Милутина Мићовића, у наставку слиједи пјесничко вече академика Матије Бећковића. Наредног дана у програму учествују проф. др Мило Ломпар и проф. др Лидија Томић са излагањима „Од Горског вијенца до Лажног цара", односно „Његош у есејима Ива Андрића". „Луна и крст у Његошевој пјесничкој визији" је тема рада проф. др Радмила Маројевића, док ће се др Ана Пејановић осврнути на „Етнокултурни концепт „части" у Горском вијенцу". У четвртак, 13. новембра гостују проф. др Синиша Јелушић, који ће говорити о Његошу и савременој кризи културе и јеромонах мр Кирило Бојовић, чији рад се односи на Његоша као хришћанског философа. Промоција књиге „Његош у писмима" проф. др Живка Ђурковића најављена за петак, док је програмом „Дана" дан касније предвиђен Округли сто посвећен „Језику Петра другог Петровића Његоша", о чему ће своја мишљења изнијети: проф. др Јелица Стојановић, др Михаило Шћепановић, проф. др Миодраг Јовановић, мр Драга Бојовић и мр Ана Јањушевић. Истог дана са почетком у 18 часова на књижевној вечери, под називом „Пјесници Његошу" своје стихове казиваће ствараоци из Црне Горе: Ранко Јововић, Илија Лакушић, Радомир Уљаревић, Бећир Вуковић, Косто Нинковић, Будимир Дубак, Андрија Радуловић и Влајко Ћулафић.