Дани нобеловца у Херцег Новом

Програм „Дани нобеловца у Херцег Новом“ од 17. до 19. августа 2018. године одржаће се у Кући нобеловца Ива Андрића, чиме се настављају уметнички програми у здању културе на Топлој које је овога лета отворено у реконструкцији. Први пут у Црној Гори посетиоци Куће нобеловца имаће јединствену прилику да у Андрићевом дому виде аутентичну Нобелову награду за књижевност коју је „за епску снагу којом је обликовао мотиве и судбине из историје своје земље“ Иво Андрић добио 1961. године у Стокхолму.

Нобелова награда, која се састоји од златне медаље и повеље, биће изложена три дана, од 17. до 19. августа, и део је изложбе „Писац, дипломата и нобеловац“ у оквиру које ће до краја августа бити представљене и Андрићева дипломатска униоформа, дипломатски кофер и пасош.

Поред ових музеалија, у приземљу куће, на месту где се и налазила до 1968. године, биће постављена слика херцегновског сликара Воја Станића „Барка“ која краси Андрићеву радну собу у његовом Спомен-музеју у Београду. У програму ће учествовати драмски уметник Војин Ћетковић.

Другог дана, 18. августа 2018. године, у оквиру програма „Андрићеви предели“, драмски уметник Војин Ћетковић извешће део из представе „Проклета авлија“.

Програми почињу од 21 сат, а улаз је слободан.

Програми се одржавају у организацији Општине Херцег Нови, Министарства спољних послова Србије, Конзулата Републике Србије у Херцег Новом, Музеја града Београда, Секретаријата за културу и образовање, Туристичке организације Херцег Нови и Јавне установе културе Херцег фест.

У Кући нобеловца Ива Андрића и даље је у току изложба „Андрић писац и/или дипломата“ коју је од 17. јула видјело више хиљада посетилаца, као и књига др Владимира Рогановића „Андрић у Херцег Новом“ у издању Општине Херцег Нови и Балканкулт фондације.

Отварањем Куће нобеловца Ива Андрића у реконструкцији Херцег Нови је започео процес пишчевог „повратка“ кроз сећање на Андрићево дело и личност и на његове „херцегновске године“. Тај ће повратак у пуном виду бити довршен 2020. године, када ће Град, уз подршку ЕУ и ИПА пројекта „ЦО-Цо Тоур“, добити потпуно рестаурирану кућу литературе и културе као репрезентативно место за културну, уметничку и туристичку понуду града, саопштено је из општинске службе за информисање.

Извор: Митрополија црногорско-приморска