Дани православне омладине у Келну

Српска православна парохија у Келну била је домаћин манифестације „Дани православне омладине 2012. године“ од 14. до 16. септембра у организацији Православног омладинског савеза Немачке. У петак, 14. септембра 2012. године, у послеподневним часовима дошао је велики број православне омладине из многих градова Немачке. У 18 часова у храму Воздвижења Часног Крста у Келну свештеници Елефтериос Аргиропулос (Грчка Православна Црква), Вадим Садојои (Руска Православна Црква) и Младен Јањић (Српска Православна Црква) служили су Акатист Пресветој Богородици на немачком језику, после чега је у српском духовном центру парохије келнске и званично отварена манифестација “Дани православне омладине 2012.године“.

У својству председника Православног омладинског савеза Немачке, као и у име Српске православне парохије келнске, присутне је поздравио свештеник Младен Јањић и пожелео свима срдачну добродошлицу. Затим је уследила вечера после које је омладина провела вече у упознавању и духовним разговорима.

У суботу, 15. септембра, са почетком у 9 часова служена је света архијерејска Литургија. После свете Литургије, уследио је скуп у Српском духовном центру. Протојереј-ставрофор Раду Константин Мирон одржао је предавање на тему „Умрежен, а ипак усамљен: коју улогу играју пријатељство, породица и заједница у нашем животу.

После врло садржајног предавања уследио је рад по групама. Прва групу на тему “Пријатељство са Богом” водио је јеромонах Јустин, другу групу на тему “Пријатељство са собом” водио је свештеник Елефтериос Аргиропулос, трећу групу на тему „Пријатељство са другима“ водио је митрополит Серафим, док је четврту групу на тему “Пријатељство са творевином Божјом” водио је свештеник Петар Зонтаг. После једночасовног рада уследио је пленум, где су све групе представиле резултате свог рада и своја мишљења.

У послеподневним сатима организован је излет и сплаварење реком Рајном, као и разгледање града Келна. У 19 часова вечерње богослужење служио је свештеник Елефтериос Аргиропулос. Уследио је наставак дружења првославне омладине уз традиционалну православну музику.

У недељу, 16. септембра 2012. године, после свете Литургије коју су на српском и немачком језику служили протојереј Неђо Јањић и јереј Младен Јањић одржан је Свеправославни сабор уз традиционалну музику православних народа као и богат програм за најмлађе учеснике, на којем су узели учешћа многи православни из Келна и околине.

Председник православног омладинског савеза Немачке
свештеник Младен Јањић, парох келнски

Келн, 17. септембар 2012. године

Извор: Епархија средњоевропска

Дани православне омладине у Келну
Дани православне омладине у Келну
Дани православне омладине у Келну
Дани православне омладине у Келну