Дани проте Васе у Панчеву

Дани проте Васе у Панчеву
Дани проте Васе у Панчеву
Дани проте Васе у Панчеву
Дани проте Васе у Панчеву

На Духовски уторак, 2. јуна 2015. године у 19,30 часова, у порти Светоуспенског храма у Панчеву одржано је друго вече манифестације "Дани проте Васе" са благословом Његовог Просвештенства Епископа банатског г. Никанора. Ово је 15. година како се организују Дани у част панчевачког проте Василија Васе Живковића (1819-1891), свештеника и песника. 

На позив домаћина г. Срђана Миковића, председника Панчевачког српског црквеног певачког друштва, најстаријег црквеног певачког друштва у Срба, основаног давне 1838. године, и гђе мр Вере Царине, диригента, гост је био Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског. Пријатно изненађен позивом, како је сам рекао, радо се одазвао, на чему смо му сви благодарни.

Вече је било посвећено представљању књиге "Споменица Епископу жичком Хризостому", будући да је блаженопочивши владика Хризостом једанаест година столовао у граду Вршцу као Епископ банатски (1992-2003).

Пошто је дочекан од организатора и свештенства уз звук црквеног звона, владика Арсеније је најпре обишао наш храм Успења Пресвете Богородице потом и канцеларије Црквене општине Панчево „Центар“ које су у фази обнављања.

О поменутој Споменици, штампаној у Краљеву 2013. године, поводом полугодишњег помена, пошто се епиоскоп Хризостом преставио у Господу 2012. године, говорио је г. Дејан Боснић, директор Градске библиотеке Панчево:

"Имамо, дакле, у рукама књигу која по својим одликама припада роду фото-монографије, а придодао бих - раскошног типа и опреме. Реч је о својеврсној хагиографији - сведочењу, о живој књизи која дише, о штиву савремено конципираног садржаја, које говори о животу, лику и делу драгог нам и свима добро познатог архијереја Српске православне цркве, блаженопочившег, у Господу уснулог Епископа жичког Хризостома."

Касније у представљању књиге, г. Боснић додаје и наглашава и то да је епископ Хризостом био уистину један од великих, што печате и његове последње речи: ''Исусе, дај ми све што ми треба.''

Владика Арсеније је говорио и о самој књизи као њен аутор, односно један од њених уређивача, тада као архимандрит, али већим делом о свом личном доживљају личности владике Хризостома, о дугогодишењем познанству с њим, о њему као дечанском искушенику, о њему као духовном чеду и чувеног игумана Макарија Дечанског, а и – може се рећи –  Епископа рашко-призренског Павла (потоњег Патријаха српског), код кога је провео једно време на Двору, о њему као хиландарском монаху и библиотекару, речју "о њему као великом човеку и великом монаху и архијереју Српске Цркве", и коначно о њему као свом духовном учитељу и Старцу уз кога је био низ година најпре у Банату јер је родом из Вршца, као световњак, а касније и у Жичи као монах.

"Ова Споменица нија класична књига, већ је то више као зборник чланака, радова људи који су заиста писали искрено, из срца, онако како су они доживели, упознали, заволели Епископа Хризостома, хиландарског монаха, који је најпре био изабран за Епископа западноамеричког, затим банатског и на крају Епископа жичког." – речи су високог госта, као уредника овог издања, али и аутора два чланка у њему: "Сећање на Епископа Хризостома" и "Пример пастирске одговорности".

Највеће ућешће у делу књиге који представља фото-албум је заправо узео сâм Преосвећени Владика Арсеније, зато што је, како каже, годинама сакупљао и бринуо о фотографијама епископа Хризостома. Кад је кретао у Краљево на устоличење, у једној од просторија Владичанског двора у Вршцу (мала трпезарија) остало је мноштво његових фотографија. Иако је владика Хризостом мислио да се спале, Миломир (како је било световно име владике Арсенија) их је ипак сачувао, сматрајући их вредним за историју Цркве. Бројне фотографије из Хиландара, са Свете Горе, из Дечана, из Америке, се тако сада чувају у библиотеци Жичке епархије.

"Њему је Црква заиста увек била на првом месту, а све остало на другом месту," - сећа се владика Арсеније – "Човек који је напре волео богослужење, који је живео за богослужење" радио је још као хиландарски монах на превођењу древних Литургија Светог апостола Јакова, Светог апостола Марка, које је као Епископ банатски објавио (као служебнике).

"Оно што многи не знају, јесте да је био и црквени песник, који је написао две службе: Светом Сави Трећем, Архиепископу српском], и Икони Великореметске Богородице." – наводи владика Арсеније овај значајан податак јер сâм епископ Хризостом о томе никада није говорио из скромности, нити се хвалио. Владика Хризостом је великим трудом, да подсетимо, приредио Изборни Апостол и Јеванђеље, комплет минеја који носи назив Жички и Студенички минеј, а припремио је за објављивање и два тома Србљака са службама српским Светимâ. 

На почетку и крају вечери, Панчевачко српско црквено певачко друштво је извело неколико прикладних духовних и световних композиција (из српске народне традиције), под руководством диригента гђе мр Вере Царине, а програм је водио председник Друштва г. Миковић. Међу окупљеним верницима и суграђанима, били су панчевачки свештеници, али и уважени, и у Панчеву радо виђени, гост – професор Предраг Миодраг.

Извор: uspenskihrampancevo.com