Дани словенске писмености и културе у Никшићу

Дани словенске писмености и културе у Никшићу
Дани словенске писмености и културе у Никшићу
Дани словенске писмености и културе у Никшићу
Дани словенске писмености и културе у Никшићу

У Друштву црногорско-руског пријатељства "Свети Георгије“ из Никшића, у четвртак 19. маја 2016. године, одржана је конференција за новинаре на којој је било ријечи о програму предстојеће културне манифестације "Дани словенске писмености и културе“, која ће се, у организацији поменутог Друштва, одржати од 23. до 29. маја у Никшићу.

Са програмом манифестације "Дани словенске писмености и културе“ представнике медија упознала је мр Гордана Крцуновић, напомињући да Друштво црногорско-руског пријатељства, чији је она предсједник, најављену манифестацију посвећује Светој солунској браћи Кирилу и Методију, учитељима и просветитељима, гласовитим "словенским апостолима“.

"Намјера ове манифестације је да, у овом, аналфабетском времену или у времену вавилонске конфузије подсјетимо, поучимо, али и опоменемо да је ћирилично писмо, које су нам подарили велеучени Солунци преко прве словенске азбуке, било и остало најсавршеније и најљепше писмо. То нарочито важи за српску азбуку којој се дивио и један књижевни великан какав је Џорџ Бернард Шо. Дивио се српском ћириличном писму које је основ нашег духовног и културног идентитета“, нагласила је Крцуновић.

Седмодневну манифестацију, у понедјељак 23. маја, свечано отвара књижевна трибина Удружења књижевника Црне Горе "Свободијада“. На празник Светих Кирила и Методија,у уторак 24. маја, предавање "Свети Ћирило и Методије – просветитељи Цркве и народа“ одржаће протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије.Излагање на тему "Мисија Светих Ћирила и Методија, Старословенски језик и почетак српске редакције“, у сриједу 25. маја, имаће проф. др Јелица Стојановић. У програму Ћирилијада, у четвртак 26. маја, учествују ученици никшићких основних и средњих школа и студенти Филолошког факултета, док ће у петак 27. маја бити ријечи о Критичком издању Његошевог Горског вијенца познатог слависте проф. др Радмила Маројевића. Полазници гусларске школе Друштва црногорско-руског пријатељства "Свети Ђорђе“, са гостима из Вишеграда, представиће се на гусларској вечери најављеној за суботу 28. маја. Манифестација ће се завршити у недјељу 29. маја приказивањем филма о Светим Кирилу и Методију, чему ће претходити уводна ријеч мр Васиља Јововића са Филозофског факултета из Никшића.

О раду Друштва црногорско-руског пријатељства, у којем је дјелује више разноврсних секција, овом приликом је говорио Миодраг Перовић, један од оснивача.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка