Дани словенске писмености у манастиру Раковици

 Дани словенске писмености у манастиру Раковици
 Дани словенске писмености у манастиру Раковици
 Дани словенске писмености у манастиру Раковици
 Дани словенске писмености у манастиру Раковици

У славу равноапостолних Кирила и Методија

Уочи прослављања Свете браће Кирила и Методија, просветитеља словенских народа, 23. маја 2019. г. у манастиру Раковици је Књижевно друштво Раковица са Удружењем књижевника Србије организовало саборовање песника Чешке, Словачке, Бугарске, Русије, Македоније, Републике Српске, Црне горе и Србије.

Песници су се прво упутили у манастирску цркву архангела Михаила и Гаврила,  где им је духовник ове светиње, прота Игњат Товаровић казивао историјат манастира и подсетио на страдања ове богомоље кроз историју, укључујући и последње страдање у време бомбардовања Србије од стране 19 земаља НАТО алијансе 1999. године. Песницима је прота Игњат пожелео да буду увек у служби писмености и просветитељства и да остану на духовном Путу Истине и Живота.

Ови светитељи толико су пријатни Богу и велики пред људима, колико и апостоли Христови, па их Света Црква молитвено истиче као равноапостолне. О њима који су словенске народе просветили светлошћу Јеванђеља, казивао је окупљеним песницима књижевник Радомир Андрић.

Народи који су седели дуго у тами духовног незнања, где су чезнули за светлошћу, бивају од времена Кирила и Методија  обасјани светлошћу Божанске науке. Дуги низ година Удружење књижевника Србије је указивало надлежним властима у Србији о потреби да се дан словенске писмености прогласи државним празником, и та упорност се показала ефикасном, јер се то догодило ове године.

Песнике, госте поздравио је и председник Књижевног друштва Раковица мр Никола Рајаковић, који је представио  ово књижевно Друштво и његове активности. Жеља свих је била да се дан Кирила и Методија прослави у манастиру Раковици, који је и духовни и културни стожер окупљања стваралаца писане речи, захваљујући, између осталог, и гостопримству игуманије мати Евгеније и њеном сестринству. 

Одушевљењи оним што видеше и чуше у манастиру Раковици, побожна срца песника, пред делом свете браће, Кирила и Методија стихове казиваше и молитвено се поклонише пред њиховом светошћу! Неугасива светлост Христове науке по целом словенском пространству данас је засјала у манастирској светињи, уочи самог празновања ових Божјих угодника.

У 18 часова истог дана у Удружењу књижевника Србије гости из словенских земаља говорили су стихове у славу учитеља писмености:  Штефан Цифра (Словачка), Лидија Романска (Чешка), Александар Кожедуб (Русија), Јулија Пискулијска (Бугарска),Тања Симеуновић  (Република Српска); Веселин Мишнић и Раденко Поповић (Црна Гора), као и македонски песници Виолета Пачевска, Јулијана Маринковић и Виктор Б. Шећеровски.

З.З.