Дани српског духовног преображења

На Тргу деспота Стефана Лазаревића у центру Деспотовца, отворена је традиционална културна манифестацију Дани српског духовног преображења.

Публика ће уживати у бројним концертима духовне, џез, забавне и српске традиционалне музике и у књижевним вечерима.

Министар културе и информисања Братислав Петковић отворио је на Тргу деспота Стефана Лазаревића у центру Деспотовца, традиционалну културну манифестацију 21. Дане српског духовног преображења која ће трајати до 28. августа.

Петковић је истакао да је "изузетан стицај околности, да се данас на велики празник Преображења Господњег, у близини задужбине деспота Стефана Лазаревића, сусрећемо овако лепим поводом".

"Дани српског Духовног преображења с пуно разлога већ 21. годину се одржавају у Деспотовцу, који већ и својим мименом чува сећање на деспота Стефана Лазаревића, несумњиво једног од најпросвећенијих српских средњовековних владара, који је и након великог војног окршаја у којем је остао без оца а Србија без будућности, успео да створи државу која је била стециште културе, уметности и науке у окружењу у којем је било све мање могућности за такво шта", рекао је Петковић.

Поздрављајући госте, публику и учеснике у програму, председник општине Деспотовац Дејан Ненадовић, истакао је да манастир Манасија и деспот Стефан Лазаревић обавезују више од ичега.

Када је манифестација успостваљена, 1993. године, пред њу су постављени високи циљеви, рекао је Нанадовић, и напоменуо да су, уз све тешкоће Дани духовног преображења трајали и опстајали.

Манифестација је почела интонирањем химне "Боже правде", а после говора Петковића и Ненадовића наступило је Прво београдско певачко друштво са концертом духовне музике "Другом руковети" Стевана Мокрањца.

Дириговала је Светалан Илић, а наратор је био глумац Петар Божовић. За наредних десет дана, колико ће трајати манифестација, публика ће уживати у бројним концертима духовне, џез, забавне и српске традиционалне музике, у књижевним вечерима... Погледаће и две позоришне преставе, изложбу слика, присустовати вечерима балета, а завршница је наступ КУД "Српске заједнице" из БЈРМакедоније.

Извор: РТС