Дани Свете Петке у Новој Пазови

Дани Свете Петке у Новој Пазови
Дани Свете Петке у Новој Пазови
Дани Свете Петке у Новој Пазови
Дани Свете Петке у Новој Пазови

Дани Свете Петке у Новој Пазови, у храму који је посвећен тој светитељки, почели су 21.октобра 2019. године, у 19 часова, предавањем др Радована Пилиповића, директора Архива Српске Православне Цркве, на тему „Осам векова аутокефалије Српске Православне Цркве“.

Сутрадан 22. октобра 2019. године, у 19 часова, у храму Свете Петке одржан је сусрет црквених хорова на којем су учешће узели Хор архијерејског намесништва земунског из Сурчина, Црквено певачко друштво Острог из Нових Бановаца и Хор „Свети владика Николај Српски“ из Нове Пазове.

Сваким даном током недеље у храму Свете Петке служена је света Литургија у 8,30 часова, а акатист светитељки у 18 часова. У суботу, 26. октобра у 18 часова свету тајну јелеосвећења су вршили архијерејски намесник старопазовачки протојереј-ставрофор Миле Јокић, протојереји-ставрофори Лука Јовић и Кристо Алексић, протојереји Миодраг Лујић и Радоје Вукотић, протонамесник Ђорђе Ковљен, јереј Стефан Трифковић и ђакон Светогор Сандић.

У недељу Светих Отаца Седмог Васељенског Сабора и на дан Свете Петке, 27. октобра 2019. године у 9 часова, у Новој Пазови свету Литургију су служили архијерејски намесник старопазовачки протојереј-ставрофор Миле Јокић, протојереј-ставрофор Лука Јовић, протојереји Радомир Сандић и Јевто Павловић, протонамесник Марко Симић, јереји Александар Маџаревић и Саво Мишановић, ђакон Светогор Сандић, а појао је хор „Свети владика Николај Српски.“

Пред причешће верног народа беседио је протојереј Јевто Павловић, а после Литургије вршена је литија око светог храма. Испред храма су преломљени славски колачи. Беседио је протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, који је подсетио да је на исти дан пре 15 година Епископ сремски г. Василије извршио освећење темеља храма Свете Петке. Старешина новопазовачког храма Преподобне мати Параскеве протојереј Зоран Јовић је захвалио свим свештеницима на евхаристијском сабрању, као и свим добрим и вредним људима који су помогли да се молитвено и достојанствено прослави храмовна слава – Света Петка.

Хор новопазовачке ОШ „Растко Немањић - Свети Сава“ је отпевао неколико песама, а затим су наступили чланови КУД „Младост“.

У 18 часова акатист Светој Петки служили су протојереј-ставрофор Кристо Алексић, протојереји Богдан Михајловић, Зоран Јовић, Александар Цвитановић и протонамесник Марко Симић. Тим светим чином Дани Свете Петке у Новој Пазови су завршени.

Извор: Епархија сремска