Дани Светих новомученика јасеновачких

Епископија пакрачко-славонска и ове године има част позвати верни народ на заједничко молитвено учешће у централној прослави Светих новомученика јасеновачких која ће се одржати у суботу, 8. септембра 2018. године, у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

Тим поводом, с верним народом који је препознао литургијско обележавање Новомученика као једини начин на који ће њихов спомен остати вечан, свету архијерејску Литургију у 9 часова, уз саслужење више архијереја наше помесне и сестринских Православних Цркава и свештеног и монашког клира, служиће Архиепископ берлински г. Марко, Епископ марински г. Инокентије и Епископ белоградчишки г. Поликарп.

Након Литургије, у 12 часова на хумци код Каменог цвета обавиће се освештање славског колача и жита.

У оквиру празновања Светих новомученика, у петак 7. септембра 2018. године по четврти пут одржаће се научни скуп „Новомученици: Полиперспектива IV“ у Српској православној општој гимназији у Загребу у 10 часова, током кога ће о овој теми говорити неколико еминентних домаћих и светских стручњака. После симпосиона, у Саборном храму Свете Тројице у Пакрацу биће служено празнично вечерње.

У уторак, 11. септембра 2018. године, на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, у храму Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима биће служена света архијерејска Литургија.

Позивамо Вас да и ове године заједно с нама узмете учешћа у наведеним догађајима који имају неизмерно значење како за све пострадале, тако и за наставак грађења културе сећања на Јасеновац и његове жртве.