Дани Светог Василија Острошког у Никшићу

Богат програм овогодишњих Дана Светог Василија Острошког

Традиционална културно-духовна светковина, коју организују Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Никшић, ове године протећи ће у знаку јубилеја – двадесет година од оснивања ове значајне манифестације, а као веома значајне догађаје организатори најављују вече посвећено књижевнику Љубомиру Симовићу, добитнику награде „Извиискра Његошева“, те учешће уваженог госта Митрополита тернопољског и кременетског г. Сергија из Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата.

Са програмом манифестације ‘Дани Светог Василија Острошког“, која почиње 3. маја изложбом васкршњих јаја, представнике медија упознао је ђакон др Никола Маројевић. Он јенавео да овогодишњи, веома богат програм, између осталог, чини: Васкршњи концерт хора Светог новомученика Станка, промоција едиције књига Свети Немањићи ИК „Светигора“, изложба фотографија „Литија – Дани Светог Василија 1996-2016“, прослава крсне славе манастира Ђурђеви Ступови на празник Светог великомученика Георгија, затим промоција документарног филма „Светитељ походи народ свој“, вече поезије Рајка Петрова Нога, промоција часописа „Свевиђе“ и „Слово“.

Круна манифестације јесте вече посвећено добитнику књижевне награде „Извиискра Његошева“ академику Љубомиру Симовићу, које је најављено за 10. мај у Парохијском дому, са почетком у 20 часова. Своје испуњење „Дани Светог Василија Острошког“ доживјеће свечаним празничним бденије које се служи, уочи празника,у никшићкој Саборној цркви, а исто вече 11. маја у Парохијском дому, у 20 часова и 30 минута, предавање ће одржати уважени гост из Украјине Митрополит тернопољски и кременетски Г. Сергије. На дан празника, 12. маја у Саборној цркви у 9 часова, биће служена Света Архијерејска Литургија са више архијереја, а у 18 часова свечана празнична Литија проћи ће традиционално кроз град Никшић.

О сегментима књижевног дијела програма, у Духовном центру Преподобног Исаије од Оногошта у Никшићу 29. априла 2016. године на конференцији за новинаре на којој је представљен програм предстојеће манифестације „Дани Светог Василија Острошког“, говорио је Милутин Мићовић, предсједник Књижевног друштва „Његош“ и један од оснивача „Дана Светог Василија“. Он је подсјетио да су значајну књижевну награду „Извиискра Његошева“, која се додјељује сваке друге године, установиле Епархија будимљанско-никшића и модна компанија Мона. Њени досадашњи добитници су велики писци и људи од мисли и пера: Миодраг Павловић, Милован Данојлић, Рајко Петров Ного, Митрополит Амфилохије, а ове године то признање је припало „великом националном пјеснику“ Љубомиру Симовићу.

„У Никшићу ће, у оквиру „Дана Светог Василија Острошког“ бити организовано вече у част те награде. Значајно је поменути и промоцију часописа „Слово“ и „Свевиђе“, насловљена као „Критичка мисао у Црној Гори“. Ти часописи су његовали критичку мисао и темељну критику нове идеолошке мисије Црне Горе која поткопава њене истинске темеље.“

„Имаћемо и вече Рајка Петрова Нога, који је добитник наше награде „Извиискра Његошева“. Дакле, и ове године, као и увијек, прожимају се духовни и културни сегменти програма, прожимају се црквено искуство и искуство културе. То Свети Василије све чини на добро народа, слоге и благослова у Црној Гори“, закључио је Мићовић.

У конференцији за новинаре учествовао је и Ратко Кривокапић, предсједник Црквене општине Никшић, који је казао да се „Дани Светог Василија“ надовезују на највећи и најрадоснији хришћански празник Васкрсења Господа Исуса Христа. Управо је Свети Василије Острошки свједок Христовог васкрсења, јер Господ преко њега чудотвори и помаже свима који му се истински обраћају за помоћ.

„Свети Василије је наш духовни покровитељ и заштитник Никшића, слава града у којем је Саборни храм њему посвећен. Он је наш духовни светионик, стуб и тврђава наше православне вјере. Ове године се навршава двадесет година од оне прве Литије 1996. са моштима Светог Василија и од тада до данас на десетине хиљада људи учествује у том величанственом молитвеном ходу. Наша је жеља, као Црквене општине и свих вјерујућих људи, да празник Светог Василија Острошког, који је слава Никшића, буде нерадан за институције, како бисмо се сви могли молитвено обратити за помоћ овом нашем духовном покровитељу“, нагласио је Кривокапић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка, видео: Нови ТВ