Дани ћирилице - Баваниште 2014.

Удружење ''Дани ћирилице Баваниште'', под покровитељством
Министарства просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије

26222 Баваниште, ул. ''Ж. Зрењанина'' бр.3,
тел. 013/751-080, 065 5 751 080
E-mail: danicirilice@gmail.com, www.cirilica.org.rs

расписује Конкурс 

ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ - БАВАНИШТЕ 2014.

намењен ученицима основних и средњих школа

Организатор је за теме одабрао:

  • Појам СВЕТИЊА,
  • Иницијал првог слова ауторовог имена  и
  • Израду лутке у ношњи из бакиног родног краја

Напомене:

1. На тему СВЕТИЊА аутор треба приказати шта  је за њега свето и то израдом:

- Литерарног рада, дужине текста до једне куцане стране,
- Илустрације, формата до 50х70 см,
- Калиграфског текста, који садржи десет до тридесет речи, формата до 50х70см или 
- Веза, величине џепне марамице
- Иницијал се може израдити у свим техникама
- Лутку, висине до 30 сантиметара, треба направити од природног материјала и обући је у ношњу из бакиног родног краја, уз обавезну назнаку који је то крај
- Радови израђени од непостојаних материјала неће се оцењивати
- Одрасле особе могу учествовати ван конкуренције
- Радови се не враћају
- Резултати Конкурса биће објављени на сајту www.cirilica.org.rs  до 19. маја 2014.

Моле се учитељи,  вероучитељи,  наставници, професори и родитељи да помогну заинтересованим ученицима, као и да најбоље радове, са именима аутора на полеђини, доставе на адресу Огранка у Баваништу до 10. априла 2014.

Стручни жири прогласиће три најбоља рада за сваки узраст, чији аутори ће добити дипломе и награде. Награде и захвалнице добиће и најуспешнији учесници ван конкуренције.

Организатор ће наградити и најуспешнијег наставника и прогласити најуспешнију школу.

Додела награда предвиђена је за суботу, 24. мај 2014, на дан Св Ћирила и Методија.

ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ 2013.

Манифестација ''Дани ћирилице'', која је од 24. до 26. маја, о Ћирилу и Методију, одржана дванаести пут,  покренута је са жељом да допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере.

Окосницу манифестације чини Конкурс за најбољи литерарни рад, најлепши краснопис, калиграфски рад, вез, рељеф и илустрацију и израду лутке у народној ношњи. Тема  конкурса  мењала се из године у годину: Вера Нада и Љубав, Срб, Милосрђе, Доброта, Колевка, Част, Брат, Мостови, Будимо људи!

На Конкурсу за најбољи литерарни и најлепши ликовни рад, који је Министарство просвете уврстило у Програм Републичких смотри, ове године се одазвало 6500 учесника из више од 400 основних и средњих школа из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Грчке, Румуније, Мађарске, Албаније, Аустрије, Немачке, Швајцарске, Шведске, Финске, Норвешке, Енглеске,  Кине, Аустралије, Јужне Африке, Новог Зеланда, Америке, Руске Федерације и Француске.

Жири у саставу: др Миодраг Матицки, Љиљана Симић и Јован Ћирилов за литерарне радове и проф. др Сузана Полић-Радовановић, директорка етнографског музеја, Вилма Мишкановић, проф. Драган Боснић и академски сликар Чедомир Милосављевић, за ликовне радове, прегледали су више од 6500 радова, од којих су наградили 88 и похвалили 46 учесника.

Највећу пажњу привукло је шест лутки, које представљају мобу у западној Славонији, а које су направиле и обукле полазнице Српске етничке школе из Аделаиде у Аустралији, уз помоћ учитељица Јелене Рекић и Горанке Пиља.

Током боравка у Баваништу, учесници конкурса су учествовали у раду малих радионица калиграфије, керамике, веза, аранжирања цвећа и српског кола. Већина, од око 500 гостију, посетили су  Манастира Баваниште.

Поред изложбе награђених радова, посетиоци су видели и изложбу икона студената СПЦ за живопис и консервацију.

У рано предвечерје одржан је  концерту народних игара.

У суботу, 1. јуна, ЊКВ принц Александар и принцеза Катарина уприличили су за најуспешније учеснике Конкурса, њихове наставнике и мале домаћине из Баваништа, пријем на Белом двору. Пре повратка кућама, деца су посетила Музеј Вука и Доситеја и Етнографски музеј.

Десетог августа Баваниште је посетило тринаесторо деца из дијаспоре. Након обиласка Манастира Баваниште и заједничког ручка, одржана је мала радионица српског кола, а потом су деца покушала да одговоре на тему СВЕТИЊА, предиђену Конкурсом за 2014. годину.

Током августа у згради Архива у Смедереву одржана је изложба награђених ликовних радова. Крајем августа КУД ''Аца Обрадовић'' гостовао је у Сутомору, где су, у оквиру ''Дана Заграђа'' представљени ''Дани ћирилице''

На Међународног сајму књига у Београду, поред најлепших ликовних радова представљен је и пети том Зборника најбољих литерарних радова, који је штампан у тиражу од 3000 примерака и биће послат свим школским библиотекама у Србији и расејању.

Награђеним ученицима подељено је више од 600 вредних књига, од којих су више од половине поклонили издавачи: Вукова задужбина, ''Прометеј'' ДОО Нови Сад, ''Народна књига'', ''Клетт'' ДОО, ''Службени гласник'', ''Београдска књига'' ДОО, САНУ, ''Бук'' ДОО, Матица српска, Академија СПЦ, ''Досије'' ДОО, ''Арс либри'' ДОО, Компанија ''Новости'', ''Лагуна'' ДОО, Задужбина Илије Коларца, ''Арка'' ДОО Смедерево, ''Пчелица'' издавака кућа, ''Српска књижевна задруга'', ''Креативни центар'' ДОО, Завод за уџбенке Београд, Руска школа, ''Геопоетика'' ДОО и ''Јасен'' ДОО.

Куповину књига омогућило је Министарство просвете, Општина Ковин и породице Рекић и Пиља из Аделаиде у Аустралији.

Манифестацију је одржана под покровитељством Општине Ковин, Министарства просвете и Министарства културе, а у сарадњи са Вуковом задужбином, ОШ ''Бора Радић'', Црквеном општином, Библиотеком ''Теофило Димић'', Активом жена ''Дуга'' и другим људима добре воље.