Дани ћирилице у Атланти

Дани ћирилице у Атланти
Дани ћирилице у Атланти
Дани ћирилице у Атланти
Дани ћирилице у Атланти

Поводом празника Свете браће Ћирила и Методија у Атланти је први пут при централној библиотеци Гвинет Каунти у Лилбурну (мјесту гдје ће се градити први српски храм) 20. маја  2017. године организован је Дан ћирилице.

Наша парохија учествовала је у организацији овог догађаја уз свесрдну помоћ менаџера Централне библиотеке г. Јулије Ханджиеве, а обавјештења су била постављена у свим библиотекама ове области. Циљ манифестације био је упознавање људи са словенском писменошћу, културом, ћириличним писмом те значајем њеног очувања у дијаспори.  

Поред српске заједнице, у организацију су биле укључене заједнице Бугара, Руса и Украјинаца. У културном-умјетничком програму испред бугараске дијаспоре наступали су КУД Роса и млађа плесна група, а испред српске заједнице чланови дјечије етно групе Ђурђевак. Сви присутни послије програма има ли су прилику да се послуже посластицама са нашег поднебља. 

Овај културни догађај био је пропраћен испред бугарске БИТ телевизије. План је да се и следеће године о празнику Свете браће Ћирила и Методија организује ова манифестација са још више учесника и још богатијим програмом. 

Извор: easterndiocese.or