Данска краљица се изјашњава за редовног посетиоца богослужења

Монарх Данске Маргарета присуствовала поновном освећењу цркве при замку у Витенбергу

Копенхаген-Берлин, 3.10.2106. – Данска краљица Маргарета II похађа цркву кад год стигне кад је у Данској. „Стварно право богослужење је оно кад се јеванђељско читање, остали бголсужбени текстови, проповед и избор духовних песама представљају целину,“ казала изјавила је она крајем овог викенда у интервјуу за копенхагенски лист  "Kristeligt Dagblad".

Краљица је била почасни гост при поновном освећењу цркве у замку у Витенбергу, на којој је својевремено Мартин Лутер приковао својих 95 теза. На молбу Евангелистичке Цркве у Немачкој (EKD),  краљица је као позната уметница украсила један олтарски свод и тзв. антепедиум у цркви.

У самој Данској краљица је сашила многе литургијске одежде за лутеранске бускупске цркве. Поред овога, краљица је позната по својим цртежима и сликама и њима редовно украшава бине за балетске представе.

У интервјуу је краљица нагласила да придаје високи значај причешћу „Ако се ичему човек има радовати на богослужењу, то је заувек причешће!“ казала је краљица. „Није то тек комад хлеба и гутљај вина, и није то неки симбол“. „Причешће је за мене како тајанство, тако и нешто сасвим опипљиво“.

Краљица је такође изјавила да верује у то да је васељену Бог створио. Васељена није настала сама од себе, него је створена. „Поуздано знам да има људи који уображавају да се не може  казати да је свет безграничан, али ја мислим да кад се каже да је безграничан, казано је да мора имати нечега што стоји иза свега тога.“

Краљица, која је почасни поглавар данске државне Цркве, изјаснила се и за уски однос Цркве и државе. „Кад Црква и држава сарађују, Црква неће бити нешто са стране, необично, него нешто чему се стварно можемо и обраћати. Веома је важно да се човек осећа спокојно у парохијској и, уопште, друштвеној заједници.“

У свом обраћању приликом освећења цркве у Витенбергу Маргарета је подсетила на значај Реформације за њену земљу. Већ 1520.г. је тадашњи краљ Кристијан II позвао једног теолога из Витенберга  у Копенхаген. Кад је, пак, морао поћи у изгнанство, Кристијан се преселио у Витенберг и овде слушао проповеди лично Мартина Лутера и коначно се определио за лутеранско вероисповедање. „Дански краљ је био толико одушевљен Лутером да је у Витенбергу остао до 1524. године“, изјавила је краљица Маргарета.

Извор: Катпрес (с немачког Р.Ракић)