Дар Богословији – нови минибус

Трудом и љубављу свештенства Српске Православне Цркве из Немачке и великог броја добротвора из тамошњих парохија, почетком новембра 2018. године Цетињска богословија је добила на поклон минибус од седамнаест путничких места (марке Фолксваген - крафтер, 2008. годиште). Новчани износ прилога, укључујући и трошкове транспорта, износи око 17 хиљада евра.

Покретач и вођа овог човекољубивог подухвата је свештеник Миленко Марковић, парох у Филинген-Швенингену, који је, уз благослов својих надлежних архијереја и несебичну помоћ приложника Цркве, успео да сакупи сва потребна средства и да се до краја ангажује око транспорта возила из Немачке па све до Цетиња.

Минибус је на Цетиње стигао на Митровдан, 8. новембра 2018. године, а заједно са оцем Миленком, том приликом су Цетињску богословију посетили и свештеници протојереј Слободан Тијанић из Фридрихсхафена и протонамесник Јован Гатарић из Фрајбурга.

-Ово је велика помоћ животу и раду наше богословске школе, јер се не може описати колика је потреба да се, у склопу редовних и празничних служби, широм Црне Горе, цетињски богословци нађу на сваком мјесту. А то подразумијева њихово учешће у богослужењима, градским литијама и свечаним академијама. Често су наши ђаци у прилици да помажу у бројним пословима уређења и изградње на манастирским и црквеним имањима која се налазе ван Цетиња. А ако овоме додамо и бројне педагошко-просветне екскурзије које се одвијају у склопу наставног плана и програма, и које су обавезне, онда је јасно да је без посједовања једног оваквог возила живот школе готово незамислив – свака тваква потреба се остварује тако што се ангажују други превозници, што повећава материјалне трошкове живота Богословије. Захваљујући прије свега оцу Миленку овај је проблем иза нас, и убудуће ћемо моћи да сасвим слободно и без оптерећења организујемо сва школска путовања. Још једном благодаримо од срца оцу Миленку и свим братољубивим људима који су у овом подухвату учествовали. Нека им Господ узврати сваким добром молитвама Светога Петра Цетињског Чудотворца, поручују професори и ученици Богословије Светог Петра Цетињског

Извор: Митрополија црногорско-приморска