Дар од пола милиона долара Саборном храму у Хамилтону

Дар од пола милиона долара Саборном храму у Хамилтону
Дар од пола милиона долара Саборном храму у Хамилтону
Дар од пола милиона долара Саборном храму у Хамилтону
Дар од пола милиона долара Саборном храму у Хамилтону

У недељу, 20. маја 2018. године, на празник Појаве Часног крста у Јерусалуму, десио се изузетан догађај за српску заједницу окупљену око Саборног храма Епархије канадске у Хамилтону. Тог дана вредне чланице Кола српских сестара приредиле су славски банкет у славу и част свог небеског заштитника, Светог оца Николаја.

Славље је започело светом Литургијом. Мноштво верног народа слило се под сводове Саборног храма да узнесу молитве Господу Богу, дародавцу свих добара и Његовом великом угоднику Светом оцу Николају.

Свештеници проте Ђуро и Дејан у име куме славља сестре Мирјане Ивошевић Кобилски позвали су све присутне да пређу у црквену салу где је припремљен славски ручак. Након ломљења славског колача присутнима се обратила сестра Даница Ракас, изразивши своју благодарност свима који су дошли да учествују у слављу и свима који на било који начин помажу рад њихове црквене организације.

-Обнова и проширење наше црквене сале је велики пројекат и потреба наше заједнице, истакла је сестра Даница и у име Кола српских сестара даровала у Грађевински фонд 20 хиљада долара. У име свештеника Саборног храма, све је поздравио прота Дејан захваливши свима који помажу напредак заједнице. -Нека би се на све вас излио благослов Божји молитвама Светог оца Николаја, поручио је отац Дејан.

Председник Грађевинског одбора г. Владо Шобот говорио је о досад урађеном на пројекту проширења и обнове сале. Видео презентација је будно праћена од стране свих присутних који су громким аплаузом исказали своје задовољство свим до сада урађеним. Председник Црквено-школске општине г. Мирослав Ћућуз у свом обраћању, поздравио је све присутне, нарочито вредне сестре Кола и посебно захвалио једном дугогодишњем члану Црквено-школске општине, који је заједно са својом супругом, даривао 500 хиљада долара у грађевински фонд!  На ове речи проломили су се узвици одушевљења и аплауз. Све су очи биле упрте према столу где је седео дародавац г. Дане Ђукић са својом супругом гђом Урсулом, који му верници прилазили и честитали. Многи присутни мотивисани њиховим примером давали су и своје личне прилоге.  У знак захвалности за дело велике љубави према својој Цркви и нацији, свештенство Саборног храма Светог оца Николаја, протојереји Ђуро и Дејан у име Црквено-школске општине су обећали да ће редовно служити молитве за спас њухових душа, а г. Мирослав Ћућуз, као председник ЦШО је обећао да ће на улазу у нову салу бити постављена плоча са именима Дане и Урсуле Ђукић, као великих добротвора Саборног храма Епархије канадске Светог оца Николаја. 

Овај велики и значајан дар нашој српској заједници у Хамилтону, окупљеној око Саборног храма, представља огроман корак ка реализацији важног подухвата обнове и проширења сале. Надамо се да би уз Божју помоћ и уз заступничке молитве Светог оца Николаја већ овог лета кренули у реализацију овог пројекта. 

протојереј Ђуро Самац

Извор: Епархија канадска