Деца Огњене Марије Ливањске

Митрополит Амфилохије посетио мајку Милицу, страдалницу из јаме безданке

Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије, 5. августа, у поподневним часовима, посетио је Милицу Маљковић, рођ. Бошковић, старицу од 83 године у њеном дому у Сурчину надомак Београда. Милица је једна од 14 преживелих страдалника од 218 православних Срба бачених од усташа у јаму Равни Долац на Огњену Марију, 30. јула 1941. године. Родом је из села Доње Рујане под Динаром на Ливањском пољу. Као десетогодишња девојчица са мајком, сестром и млађим братом као и многобројним рођацима, поделила је чашу страдања на правди Бога, бацањем у јаму безданицу. Чудом Божјим, без воде и хране, међу лешевима на дну јаме дубоке преко 50 метара, преживела је са још 12 девојака и жена и једним мушкарцем.

Из јаме су извађени на Усековање Светог Јована Крститеља, 11. септембра. Од преживелих страдалника до наших дана су у животу мајка Милица, Боја Радета, рођ. Лалић која и данас живи на родном Ливањском пољу и Мара Јурић, рођ. Лалић у Банатском Деспотовцу. У Сурчину су, у поратном периоду нашле уточишта још четири мученице из Долачке јаме, које су већ пошле Богу на истину. Спомен на жртве Ливањске јаме чувају њихови потомци окупљени у удружење „Огњена Марија Ливањска“.

Током сусрета са Митрополитом мајка Милица, смиреног и крепког духа, посведочила је своју животну Голготу али и утеху коју јој је Бог даровао кроз пород и потомке, шест унука и два праунука. Ипак, кроз сузе је рекла да ће са непреболном раном на души отићи пред лице Божје јер су кости њених родитеља и састрадалника, после 50 година извађене из јаме (1991.) и опојане, поново оскрнављене 1992. од потомака оних истих који су их и бацили у јаму. Сведочење мајке Милице може се чути на http://www.slovoljubve.com/emisije/zbor-zborila-gospoda-hriscanska-29-jul-2011: а више прочитати у монографији Буда Симоновића Огњена Марија Ливањска у више издања.

Митрополит Амфилохије је на благослов мајки Милици и њеном дому донео икону Светог Јована Крститеља, освештану његовом десницом у Цетињском манастиру и кутију светогорског тамјана. Уз мајку Милицу Митрополита су дочекали и указали срдачно гостопримство њен син Владимир са супругом Зорком и и ћерком Милицом. У пратњи Митрополитовј су биле монахиња Злата, настојатељица Манастира Богородице Тројеручице подно Авале и др Милијана Савић лекар и председник удружења „Помоћ породици“ са задатком да подстиче успостављање брачног живота, рађања и васпитања деце на хришћанским основама. Са истом наменом др Милијана води и саветовалиште у оквиру Верског добротворног старатељства Архиепископије, основаног благословом нашег светог Патријарха Павла.

текст и фото: П. Кондић

Деца Огњене Марије Ливањске
Деца Огњене Марије Ливањске
Деца Огњене Марије Ливањске
Деца Огњене Марије Ливањске
Деца Огњене Марије Ливањске
Деца Огњене Марије Ливањске
Деца Огњене Марије Ливањске
Деца Огњене Марије Ливањске